Tegen 2017 zal China meer robots hebben dan eender welk ander land ter wereld. En dan ligt de robots vs arbeiders ratio nog steeds zeer laag. Deze groeiende markt schept een immense opportuniteit voor aandachtige beleggers. China automatiseert aan een zeer hoog tempo. De robots vs arbeiders ratio ligt momenteel nog maar op 30 robots per 10.000 arbeiders tegenover 396 in Zuid-Korea en 332 in Japan. Robotisering zal de productiekosten in China moeten verlagen. Dit versterkt mogelijk de globale deflatoire krachten.
- Eten opdienen op een feestje voor 20 man? China heeft er een robot voor.
- Een videoboodschap nodig wanneer iemand uit bed valt en hulp nodig heeft? China heeft er een robot voor.
- Een satelliet die problemen heeft of zonder brandstof zit. China heeft er tegen 2020 een robot voor.
- En zo zijn er nog honderden voorbeelden te vinden.
China implementeert zijn robotisering om de productie te optimaliseren, niet om arbeiders te vervangen. Maar er worden ook fabrieken gebouwd die voor 90% uit de robots bestaan. Robotisering neemt ook een hoge vlucht op plaatsen waar arbeidskrachten schaars zijn. Foxconn Technology Group heeft nog een andere goede reden voor robotisering. Het productieproces is dermate complex dat er regelmatig slachtoffers vallen onder de arbeiders. Dit bezorgt het bedrijf een slechte naam.
Problemen voor China: Arbeid wordt duurder en technologie wordt goedkoper
Technologie vervangt steeds meer arbeid, maar dit is niet enkel meer het geval in China maar overal ter wereld. Zo verhuist Adidas zijn productie uit China terug naar Duitsland waar het een nieuwe fabriek uit de grond stampt waar de robotisering de overhand heeft op arbeid. De opmars van 3D-Printing is nog zo’n doorn in het oog van China. Waarom nog produceren in China als men het product thuis goedkoper kan produceren door middel van robots of 3D-Printing. Deze twee technologische revoluties zullen met industriële landschap de komende jaren totaal veranderen. Voor China is robotisering en 3D-printing zowel een opportuniteit als een bedreiging. Maar de opmars van beide revolutionaire technologieën is niet meer te stuiten. Beleggers die tijdig op deze trend inspelen, kunnen prachtige zaken doen de komende jaren.