Een gewaagde uitspraak van de economen van Citigroup, ze beweren namelijk dat China een ‘veilige haven’ is in geval van een wereldwijde bankencrisis. Op dit moment ondervinden de Amerikaanse en Europese banksector problemen door de recente gebeutenissen omtrent Silicon Valley Bank en Credit Suisse, in China is er geen vuiltje aan de lucht.

Het sentiment bij beleggers en investeerders omtrent China was vorig jaar bedrukt omwille van de strenge coronamaatregelen en de sombere economische vooruitzichten. Dat beeld is nu helemaal gekeerd gezien de heropening van de Chinese economie en de officiële groeiprognose van 5 procent. De economen van Citi zijn evenzeer enthousiast.

Ze durven zelfs te beweren dat China zou kunnen fungeren als ‘safe haven’ in geval van een wereldwijde bankencrisis. Citi-econoom Xiangrong Yu verwacht dat het momentum in China gaat versnellen de komende maanden terwijl we mogelijks het omgekeerde zien gebeuren in de Verenigde Staten en Europa. Hij spreekt dan ook over een soort ‘groei-hedge’.

The activity momentum could pick up further from here, with auto sales improving and property sales stabilizing. We have long been discussing our view that China can be a major growth hedge this year – if anything, recent global banking stresses perhaps have strengthened this thesis.

Bankaandelen in de USA en in Europa blijven volatiel handelen deze week. Minister van Financiën Janet Yellen zei dat ambtenaren klaar zijn om aanvullende maatregelen te nemen indien gerechtvaardigd om banken te stabiliseren. Het komt na de plotselinge ineenstorting van drie regionale banken in de Verenigde Staten van Amerika, evenals een opschudding in de Zwitserse banksector nadat UBS vorige week Credit Suisse overnam.

Verschillen

De economen van Citigroup beargumenteren dat het beleid van de People’s Bank of China zeer ondersteunend is en dat de Chinese overheid krachtige maatregelen neemt in geval van instabiliteit en onzekerheid. Het is al vaker gebleken in het verleden dat de Chinezen grote middelen kunnen inzetten indien nodig.

Het financiële klimaat in China is compleet anders dan in de Verengde Staten. De Amerikaanse centrale bank is bezig met het vertragen van de economie in een poging de inflatie te bestrijden, terwijl de Chinezen nog altijd bezig zijn met het versoepelen van hun beleid.

Bronnen: Jihye Lee & Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Japanexperterna.seFlickrCC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER