De onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten van Amerika hebben dan toch niets opgeleverd. Amerikaans president Trump heeft beslist, in overleg met zijn handelsadviseurs, om een heffing van 50 miljard dollar op te leggen tegen China. De handelsconflict tussen beide naties kent dus een vervolg. Erger nog, de Chinezen gaan wellicht even hard terugslaan.

De Verenigde Staten van Amerika gaan de daad bij het woord voegen en de invoerheffingen op Chinese goederen verhogen. Het scenario waarvoor de Aziatische beurzen vreesden, gaat dan toch realiteit worden. In het begin leken de onderhandelingsgesprekken vlot te verlopen, maar het venijn zat ‘em duidelijk in de staart. President Trump besliste deze week om over te gaan tot actie.

Trump vindt de beslissing niet meer dan logisch gezien het grote verschil op de handelsbalans. Het handelstekort is voor een groot deel te wijten aan de grootschalige import uit China. Amerika importeerde vorig jaar 375 miljard dollar meer uit China dan het ernaar exporteerde.

China is niet opgezet met de extra invoerheffingen op hun goederen. De Amerikaanse maatregel zal een waarde hebben van 50 miljard dollar. Hiermee is een handelsoorlog zo goed als zeker, Peking liet eerder al weten dat het ongetwijfeld zal reageren op een soortgelijk manier.

Handelsoorlog

Niet alleen China, maar ook de Europese Unie broedt op een plan om de Verenigde Staten van Amerika te treffen na de importheffingen op o.a. Europees aluminium en staal. De EU is het erover eens om een ‘tegenaanval’ te doen ter waarde van 2,8 miljard euro aan heffingen op Amerikaanse goederen.

Het protectionistisch beleid van de Amerikanen stoten meerdere landen voor de borst. Maar dat betekent niet alleen slecht nieuws voor de getroffen landen. Doordat de Amerikanen een stap opzij zetten, komt er ruimte vrij voor betere handelsrelaties tussen andere landen onderling.

Bronnen: HLN, De Tijd

Foto: Iecs – Wikimedia