China en de Verenigde Staten zijn vorig jaar overeengekomen om zich te houden aan de ‘phase one deal’. In het kort, China moet inspanningen leveren om het handelsevenwicht tussen beide landen recht te trekken gezien de Verenigde Staten veel meer import uit China dan andersom. Eén jaar verder lijkt het er op dat China zijn verplichtingen niet aan het nakomen is.

Toen Donald Trump nog de plak zwaaide in de Verenigde Staten, werd de houding tegenover China verstrengd. Trump wou namelijk het handelsevenwicht tussen beide landen herstellen door China meer goederen te laten afnemen gezien het handelstekort bijzonder groot is.

Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder. In de overeenkomst werd vastgelegd dat China minstens voor 200 miljard dollar Amerikaanse goederen moet importeren binnen een tijdspanne van twee jaar. Om dit tempo vast te kunnen houden, moest Chinabegin dit jaar voor 64,5 miljard dollar aan inkopen hebben gedaan. Wat echter niet het feit is.

Achter op schema

Uit gegevens blijkt dat ze dit doel voor slechts 73 procent hebben gehaald. De deadline voor de de 200 miljard dollar eindigt in december dit jaar. En het wordt niet eenvoudig het doel te halen gezien China in 2020 reeds 40 procent te weinig Amerikaanse goederen heeft gekocht.

Met Joe Biden in het Witte Huis is de houding tegenover China niet veranderd. De Biden-administratie houdt vast aan de harde aanpak. De nieuwe Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai heeft donderdag voor het eerst sinds Biden een gesprek gehad met de Chinese vicepremier Liu He. De laatste keer dat er gesprekken waren, was in augustus vorig jaar.

China en de Verenigde Staten zijn nu al drie jaar in een soort van handelsconflict verwikkeld. Beide landen hebben elkaar ‘straftarieven’ opgelegd voor het niet behalen van targets en afspraken. China gaat nog een tandje moeten bijsteken willen ze een fikse ‘boete’ vermijden.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Verch Professional PhotographerFlickrCC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>