yuan_pboc De groei van de Chinese economie vertraagde. De kapitaalvlucht nam toe. En het IMF vertelde China onlangs dat het nog meer hervormingen door moet voeren om het mandje SDR-reservevaluta’s te komen. De optelsom van deze zaken resulteert vandaag in een devaluatie van de yuan met 1,9%, net binnen de dagelijkse limiet van 2%. En dat levert het volgende plaatje op. yuan_devaluatie De devaluatie door de PBoC is de grootste yuan-daling op één dag sinds januari 1994. De centrale bank stelt dat de hoge reële valutakoers van de yuan zorgen baarde. Ook verzwakte de export in juli met maar liefst 8,3%. Analisten verwachten dat er met de beslissing van vandaag een nieuw Chinees valutaregime aanbreekt. Zo vernieuwde de PBoC ook de richtlijnen voor valutahandelaren die de referentieprijzen van de yuan stellen en doorgeven aan de centrale bank. Zij moeten nu ook vraag, aanbod, vorige slotkoers en bewegingen van andere valuta’s meenemen in hun overwegingen.

Devaluatie yuan: niet te snel

In de grafiek zien we de dollar sinds begin 2014 stijgen tegen de yuan. Eventjes snel, om vervolgens weer wat terug te zakken. Een yuan-devaluatie kan namelijk niet te snel. Veel bedrijven hebben geleend in dollars. Logisch, want de rente op een dollarlening is lager. En ondertussen steeg de yuan al jaren tegen de dollar, waarmee de hoofdsom van de lening als het ware vanzelf daalde. Mocht de yuan te snel inzakken, dan zouden bedrijven met dollarleningen in de problemen kunnen komen. Vandaar dat de PBoC via snelle tegenbewegingen allereerst het lenen in dollars ontmoedigde. Maar nu zien beleidsmakers zich dus ook genoodzaakt om verder te devalueren om de economie een zet te geven. En om er voor te waken dat de kapitaalvlucht niet tegen kunstmatig hoge koersen gebeurt.

Risico op valutaoorlogen

Is dit het begin van nieuwe valutaoorlogen? Stephen Roach, econoom en bekend als voormalig non-executive chairman Azië bij Morgan Stanley, ziet de risico’s toenemen:

Het is moeilijk te geloven dat het bij één devaluatie zal blijven. In de huidige zwakke wereldeconomie is er veel meer nodig dan 1,9% om de Chinese export weer uit het dal te trekken. Dat roept de mogelijkheid op van nieuwe en toenemend destabiliserende schermutselingen in de valutaoorlogen die zich nu over de wereld verspreiden. De valutarace naar de bodem is zojuist een stuk verraderlijker geworden.

De Chinezen verloren door de devaluatie van de Japanse yen tot nu toe natuurlijk enorm veel concurrentiekracht. De Koreaanse won tikt in ieder geval vandaag ook 1,9% omlaag tegen de dollar. Een echte wereldwijde currency war zou natuurlijk goed zijn voor goud. Het edelmetaal steeg in de ochtendhandel binnen een uur met $ 20 tot $ 1.119 op stop-buy orders. Goud noteert nu +$ 9 op $ 1.113. Verder is het ook risk-off: de S&P future noteert 9 punten lager op 2.091, terwijl obligaties stijgen. De 10-year Treasury yield zakt 6 basispunten op 2,18%. Renteverhoging, iemand?

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>