Een maand nadat Chinees president Xi Jinpin zijn ambtstermijn wist te verlengen, is hij gestart met zijn hand uit te reiken naar andere buitenlandse grootmachen om de relaties te versterken. In totaal heeft hij meer dan 25 staatshoofden ontmoet, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden. Beiden hebben dezelfde intensie, namelijk de handelsrelatie in stand houden.

De Chinese president Xi Jinping is bezig met het ontmoeten van staatshoofden om de relaties met China te bevorderen. Daar hoort uiteraard ook een ontmoeting bij met het staatshoofd van de grootste economie ter wereld, Amerikaans president Biden. Michael Cunningham, onderzoeker bij Heritage Foundation’s Asian Studies Center, ziet uitdagingen voor de USA.

This year we see [Xi] coming out ever since his [September] SCO trip, coming out more and engaging more with the international community. That will be a challenge for the U.S.

Onlangs is voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op bezoek geweest, gevolgd door de Duitse bondskanselier Scholz. De eerste Westerse bezoeken sinds de coronapandemie. Door de afwezigheid van China de laatste jaren, is het voor de Verenigde Staten gemakkelijk geweest om hun buitenlandse relatie op punt te houden.

Xi is restoring his pre-pandemic level of diplomacy through bilateral meetings with many state leaders attending the G20 summit in Bali.

Handelsrelaties

De ontmoeting tussen Jinping en Biden was voor sommigen in China een signaal dat de betrekkingen met de USA meer overeenkwamen met de vage terminologie die Peking vaak gebruikt, zoals ‘wederzijds respect’ en ‘win-win-samenwerking’. Het is belangrijk dat de twee grootste economieën ter wereld een goede verstandhouding hebben met elkaar.

De leiders van Japan, Zuid-Korea, Australië, Indonesië en Italië hebben de afgelopen weken ook een ontmoeting gehad met zowel Xi als Biden. Op dit moment is de politieke omgeving in China anders, aldus Cunningham. Xi probeert de relaties met andere landen weer op het goede spoor te krijgen zodat de omstandigheden positief zijn voor China.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Territory of American CanadaWikimediaCC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER