De geïndustrialiseerde wereld verzuipt in de schulden, maar ook China lijkt meer en meer op de pof te leven. De totale Chinese overheidsschuld bedraagt inmiddels $4,600 mrd. De schuldenlast van de centrale Chinese overheid oogt volgens cijfers van de Chinese Academy of Social Sciences, een denktank van diezelfde Chinese overheid, relatief laag. Een bedrag van $1.300 mrd is weliswaar indrukwekkend, maar daarbij moet worden bedacht dat de Chinese economie inmiddels is uitgegroeid tot de op één na grootste economie ter wereld. Het BBP in China bedraagt circa $8.900 mrd: de schuld bedraagt daarin uitgedrukt slechts 15 procent van dat BBP. Echter, bij die $1.300 mrd schuld is nog geen rekening gehouden met de schulden die lokale Chinese overheden zijn aangegaan. En dan wordt het plaatje toch een stuk minder rooskleurig.
China: lokale overheden diep in de schulden
De lokale overheden in China hebben zich diep in de schulden gestoken. De hierboven vermelde denktank schat dit in totaal op $3.300 mrd. Tellen we dat bedrag op bij de schuld van de centrale overheid, dan rolt er een totale schuld uit de bus van $4.600 mrd. Daarmee is de totale overheidsschuld in China inmiddels, uitgedrukt in het BBP, tot ruim boven de 50 procent (53 procent) geklommen. Een niveau waarop een groot aantal Europese landen zoals Italië (> 130 procent) en Spanje (> 90 procent) nog steeds jaloers zullen zijn, maar de trend is duidelijk. Het zijn vooral de schulden van de lokale overheden die explosief zijn gestegen: een verdubbeling binnen drie jaar tijd. Het is niet eens zozeer het niveau, als wel de snelheid waarmee de (lokale) schulden groeien die zorgen baart. De angst bestaat dat veel schulden zijn aangegaan voor niet, of amper rendabele investeringen in bijvoorbeeld de infrastructuur. Onlangs moest de People’s Bank of China al ingrijpen met een nood cash injectie van $50 mrd, een teken dat de spanningen in het financiële systeem toenemen.
China: sterke economische groei zorgt voor compensatie
Hier tegenover kan gesteld worden dat China, in tegenstelling tot de geïndustrialiseerde landen, wél stevige groeicijfers boekt. Hoewel de meningen over de haalbare groei van het BBP van China uiteen lopen tussen de 7,5 en 8,4 procent voor 2014, is duidelijk dat er met dergelijke groeipercentages minder reden tot zorg is dan hier in het Westen met een economische groei die slechts met veel moeite boven de 1 procent uitkomt. De machthebbers in Beijing sluiten hun ogen bepaald niet voor de problematiek. De touwtjes zullen in 2014 duidelijk aangetrokken worden vanuit de centrale overheid. Het is nog afwachten wat de impact op de indrukwekkende economische groeicijfers in China zal zijn. Voorlopig houdt de Chinese overheid onverminderd vast aan haar streefpercentage van 7,5 procent, een niveau wat (bijvoorbeeld) door Deutsche Bank als ’te laag’ wordt ingeschat. Die mikken voor het reusachtige land voorlopig op een economische groei van maar liefst 8,6 procent. Dat lijkt hoog, is het in onze Westerse ogen natuurlijk ook, maar China realiseerde in 2010 nog een BBP groei van boven de 10 procent. Het GROEIMARKTEN Rapport van Slim Beleggen wijst u tijdig op interessante kansen op een mondiaal niveau en geeft daarbij concrete AANDELEN TIPS die uw rendement stevig kunnen verhogen