China heeft aan het begin van deze week haar valutamunt gedevalueerd ten opzichte de dollar, en als gevolg daarvan is de Yuan terug op de niveaus zoals we die in 2012 hebben gezien. Er is inmiddels veel discussie ontstaan over deze beslissing en sommige mensen zijn er bang voor dat met het nemen van deze beslissing de valutaoorlog is begonnen. De overheid van China heeft echter deze beslissing genomen om de economie op korte termijn een duwtje in de rug te geven. Dankzij deze devaluatie wordt het voor buitenlanders goedkoper om producten uit China te halen, en uiteraard zal dit leiden tot een aantrekkende Chinese economie.
Op de lange termijn lijkt het plaatje er echter geheel anders uit te zien. De verwachting is namelijk dat China vanaf het jaar 2016 steeds meer te maken gaat krijgen met vergrijzing, en dat deze trend de jaren daarna zich zal voortzetten. De gouden jaren lijken wat dat betreft achter de rug te zijn.
De devaluatie is niet op de lange termijn gericht
Daarnaast heeft China te maken met nog een ander groot probleem. De schulden van de Chinese overheid blijven namelijk maar stijgen en deze trend kan uiteraard niet eeuwig doorgaan. In 2014 hadden we zelfs te maken met een schuld van 245 procent van het BBP. De Chinese overheid lijkt dus met deze devaluatie op korte termijn te zorgen voor wat lucht. Maar de overheid zal de komende jaren moeten gaan werken aan een plan die resultaat kan hebben voor de lange termijn. Wilt u geen fouten meer maken? Lees onze gratis tips in de BEURSBIJBEL…