Chinese economie

Momenteel heerst er veel onduidelijkheid over de staat van de Chinese economie. De overgang van een industriële economie naar een diensten-economie gaat met horten en stoten. Beleggers kijken dan ook reikhalzend uit naar cijfers die duidelijk maken hoe China ervoor staat. Vandaag is weer zo’n cijfer bekend gemaakt: de private inkoopmanagersindex voor de dienstensector. En de uitkomst valt niet mee.

De activiteiten in China’s dienstensector – die de grootste bijdrage levert aan het BBP – namen af in november ten opzichte van de vorige maand. De Caixin/Markit Purchasing Managers’ Index (PMI) viel terug naar 51.2. In oktober noteerde de index nog het beste cijfer in drie maanden (52,0).

Private cijfer zwakker dan overheidscijfer

Het private cijfer was beduidend zwakker dan het officiële overheidscijfer. Het officiële cijfer voor november steeg namelijk tot 53.6. Een PMI boven de 50 wijst op uitbreiding van de economie, terwijl een cijfer onder de 50 duidt op krimp.

“De langzame groei van de activiteiten in de dienstensector betekent dat de groei van het reële BBP waarschijnlijk zal vertragen in het vierde kwartaal van 2015. En gezien de tegenvallende Chinese vraag, zal de wereldwijde groei ook niet verbeteren,” zo stelt Bill Adams, econoom bij PNC Financial Services.

Chinese transitie volop gaande

China verandert langzaam van een industriële economie in een door consumenten gedreven economie. Het inkoopmanagerscijfer (PMI) voor de dienstensector wordt daarom steeds belangrijker voor beleggers.

Diensten namen gedurende het derde kwartaal 51,4 procent van de economie voor hun rekening, terwijl de industrie nog maar zo’n 40,6 procent van het BBP omvatte. Maar nog belangrijker is dat de groei van de dienstensector veel sneller toeneemt dan de groei van de industriële sector. “Gedurende de laatste vier kwartalen groeide de industriële sector met een miezerige 0.2 procent. De dienstensector nam echter met maar liefst 11,9 procent toe,” aldus de Federal Reserve Bank van San Francisco in een recent verschenen rapport. De transitie is dus volop gaande. Maar de vraag blijft hoe soepel dit proces zal verlopen…

<< Volg de Facebookpagina van Slim Beleggen >>