De door de Chinese overheid gestimuleerde private sector ligt op schema om de economie naar een ‘zelfvoorzienend herstel’ te leiden dat volgens de zakenbank HSBC een groei van 6,6 procent zou kunnen zien dit jaar. Ze verwachten zelfs dat de groei zal toenemen de komende kwartalen, veelbelovende vooruitzichten voor de Chinese economie dus.

De Chinese economie gaat opnieuw opleven, daar zijn ze bij de Britse zakenbank HSBC van overtuigd. Vorig jaar wist de Chinese economie met 6,6 procent te groeien, de slechtste prestatie in 28 jaar. HSBC verwacht dat dit groeicijfer opnieuw geëvenaard zal worden, wat eigenlijk niet zo geweldig lijkt, maar het is alleszins veel beter dan de analistenverwachtingen van gemiddeld 6,2 procent voor dit jaar.

Vooruitzichten

Door verschillende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de handelsoorlog en de verlaagde ‘outlook’ voor de groei van de wereldeconomie, werd het groeicijfer van China naar beneden bijgesteld. Zelfs de Chinese overheid heeft zijn groeidoel ergens vastgepind tussen 6,0 en 6,5 procent voor 2019.

Om deze verwachte terugval op te vangen, heeft de Chinese overheid stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen om nieuw leven in de economie te blazen. Onlangs kondigde premier Li Keqiang nieuwe maatregelen door onder andere belastingen te verlagen ter waarde van 297 miljard dollar.

The shape of the stimulus package this time is very different from earlier rounds. We believe that it will not only work, but will also trigger a self-sustained recovery in the coming quarters.

HSBC zei in een rapport dat de recente macro-economische gegevens voor de Chinese economie hoopgevend zijn. Het PMI cijfer is onverwacht toegenomen en de industriële activiteiten zijn gegroeid. Dit is volgens hen een signaal dat de Chinese economie op de bodem zit en de komende kwartalen zal gaan uitbreiden dankzij de stimuleringsmaatregelen en de verbeterde vooruitzichten.

Bronnen: CNBC

Foto: Maxpixel