Aandelen van grote Chinese bedrijven zijn in 2022 enorm volatiel geweest. Het sentiment wordt zwaar op de proef gesteld door de bezorgdheid over een mogelijke schrapping van de notering van Chinese bedrijven in de Verenigde Staten, het harde optreden van Peking tegen techbedrijven en de relatie met Rusland.
De iShares MSCI China ETF bestaat uit grote Chinese bedrijven zoals Tencent, Alibaba, China Construction Bank, Baidu en Nio. Deze ETF noteert voor dit jaar aan een verlies van meer dan 15%.
Vorige week steeg de ETF echter plots met 12%. Het lijkt erop dat de Chinese regering zich realiseert dat de schade die is aangericht door de instortende aandelenkoersen niet ideaal is. Een comité onder voorzitterschap van de Chinese vicepremier Liu He verklaarde vorige week dat de regering een actief beleid moet voeren dat de markten ten goede komt.
Peking merkte vorige week ook op dat Amerikaanse en Chinese regelgevers positieve vooruitgang hebben geboekt in gesprekken over Amerikaanse noteringen voor Chinese aandelen. Dit kan de bezorgdheid wegnemen dat bedrijven als Alibaba en JD.com van de Amerikaanse beurzen zouden kunnen worden geweerd.
Volatiliteit
Ook het aantal Covid besmettingen in China is opnieuw aan het stijgen. Hierdoor zijn belangrijke gebieden als de tech hub Shenzhen in lockdown. De Chinese president Xi Jinpin verklaarde dat China zal streven naar een maximale preventie, terwijl de gevolgen voor de economische en sociale ontwikkelingen tot een minimum beperkt blijven.
Mark Hackett van Nationwide zei dat dit misschien zou kunnen wijzen op een verandering in het Covid-beleid. Tot nu toe hanteerde het land een zero-Covid-beleid, met strikte lockdowns tot gevolg. Een verandering in de toon van Peking zou voor sommige westerse beleggers welkom nieuws zijn. Experts waarschuwen er echter voor dat Chinese aandelen uiterst volatiel zullen blijven.
Bron: CNN
Foto: iStock