Chinese aandelen hebben deze week een aanzienlijke stijging van 15,7% gerealiseerd op de CSI 300-index, de beste week sinds 2008. Dit indrukwekkende herstel volgde op de aankondiging van een stimuleringspakket van $114 miljard door Beijing, bedoeld om de economie te ondersteunen en de kapitaalmarkten te stabiliseren.

Dit pakket is gericht op het ondersteunen van de kapitaalmarkten en het stabiliseren van de vastgoedsector, met als doel een economische groei van 5% te behalen. De CSI 300 steeg vrijdag met 4,5%, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong met 3,6% steeg:

Stimuleringsmaatregelen stuwen Europese markten

De stimuleringsmaatregelen van China hebben zowel de lokale markten als de Europese beurzen een boost gegeven. De Stoxx 600-index bereikte een recordhoogte, gestimuleerd door de sterke vraag naar luxeproducten, dankzij de hernieuwde consumentenbestedingen in China.

Nicholas Yeo van Abrdn noemt het een cruciaal moment voor de Chinese economie en aandelenmarkt, mede door de renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve.

Deze rally volgde op winst op Wall Street, waar de S&P 500 voor de derde keer deze week een record behaalde.

Voorzichtigheid en kritiek bij de opleving

Toch zijn er kritische stemmen die wijzen op mogelijke risico’s verbonden aan deze opleving. David Chao, een globale marktstrateeg bij Invesco, benadrukt dat de huidige rally mogelijk niet duurzaam is.

Historisch gezien zijn de markten in China vaak afhankelijk van momentum, merkt hij op. Hij verwijst naar de rally van 2014-2015, toen de Shanghai-index met 150% steeg, maar uiteindelijk ineenstortte.

Daarnaast wijst Winnie Wu, equity strategist bij Bank of America, op het innovatieve karakter van de huidige stimuleringsmaatregelen:

“Dit is de eerste keer dat de regering haar beleid richt op het aanmoedigen van geleverde investeringen in de aandelenmarkt. Dit kan leiden tot een significante liquiditeitsinjectie, maar beleggers moeten voorzichtig zijn en de risico’s in de gaten houden.”

Bron: Financial Times
Foto: iStock