Aziatische markten stegen maanden fors in navolging van de rally die vrijdag van start was gegaan. De Shanghai Composite steeg met 4,62 procent, de beste dag sinds maart 2016. Deze groene dag is het gevolg van Chinese autoriteiten die maatregelen hebben aangekondigd om de markten te ondersteunen.

Hoe slecht het er de afgelopen maanden uitzag op de Chinese beurzen, zo goed ziet het er nu opeens terug uit. De afgelopen twee handelsdagen waren namelijk bijzonder sterk. Vrijdag stegen de Chinese beurzen gemiddeld 2,5 procent, maandag werd de rally verder gezet met gemiddeld 4 procent.

Ook elders in Azië gingen de indexen omhoog, de Japanse Nikkei 225 steeg 0,36 procent en de Hang Seng index in Hong Kong steeg 2,4 procent. De regio profiteert voorlopig van het momentum.

Deze opwaartse beweging is het gevolg van Chinese ondersteuningsmaatregelen voor de beurzen. Die zijn nodig omdat China een teleurstellend rapport publiceerde over hun bruto binnenlands product. Ze gaan de verwachtingen van analisten dit jaar waarschijnlijk niet kunnen waarmaken.

Voorzichtigheid

Toch mogen we niet te hard van stapel lopen volgens Vasu Menon. De vicepresident van OCBC Bank waarschuwt beleggers en investeerders dat de handelsoorlog een negatieve invloed zal blijven uitoefenen op de Chinese economie en dat het conflict nog lang niet voorbij is. Hij verwacht dat het nog wel een tijdje zal blijven duren en mogelijks nog wat bitsiger zal worden dan nu het geval is.

You see a rebound today, but does it mean that the markets have turned a corner and you know, will hit higher? I’m not sure. I don’t think so.

Er blijft natuurlijk scepsis op de financiële markten, twee donkergroene dagen in China zullen de neerwaartse trend uiteraard niet goedmaken en rechttrekken, zeker niet door de geopolitieke spanningen en de vrees voor een groeivertraging van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay