Er zijn 2 soorten Chinese aandelen: binnenlandse en buitenlandse. De wegebbende vrees voor een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgt voor hernieuwde interesse in binnenlandse aandelen. Nog maar voor de 3e keer sinds 2016 staan binnenlandse aandelen op het punt om beter te presteren dan ‘buitenlandse’ aandelen.
De Shanghai Composite Index staat voor de maand mei op een winst van 1,9% tegen over een winst van 1,6% voor de MSCI China Index. Het is een klein verschil, maar toont wel aan dat de interesse in binnenlandse Chinese aandelen terugkomt.
Nog meer bijzonder maakt dat de winst er komt in een periode waarin de meeste aandelenmarkten uit de groeilanden in de lappenmand liggen. De Amerikaanse dollar trekt al een tijdje aan waardoor de valuta en aandelenmarkten van verschillende groeilanden zwaar onder druk staan.
Met een gemiddelde koers/winstverhouding van 12 en een discount van 7% ten opzichte van MSCI China, de grootste discount sinds 2014, zijn Chinese ‘binnenlandse’ aandelen terug aantrekkelijk zolang de handelsoorlog met de VS niet escaleert.
Beleggen in groeimarkten met een ETF
Elke uitgever van ETFs moet tegenwoordig een KIID (Key Investor Information Document) meeleveren met de ETF, in de voertaal van de belegger.
In ons geval betekent dit dat de ETF-leverancier van dienst een Nederlandstalig document moet meeleveren bij de beursnotering, en heel wat internationale aanbieders hebben dit nagelaten te doen.
Met als gevolg dat heel wat ETFs niet meer verhandelbaar zijn. En laat nu net de meer gespecialiseerde ETFs worden aangeboden door de partijen die geen NL-document meeleveren. Hierdoor worden heel wat interessante ETFs, waaronder ook de ETFs met een focus op de groeimarkten, niet meer verhandelbaar.
Dit zorgt ervoor dat beleggers nog eens extra de handen uit de mouwen moeten steken, en zelf een korf van interessante aandelen moeten samenstellen om een vergelijkbaar resultaat te bekomen in hun portefeuille.
Bronnen: Yahoo Finance + Gratis nieuwsbrief Slim Beleggen
Foto Credit: iStock