De groei van de Chinese economie is in verval geraakt, dat zal de meeste beleggers niet zijn ontgaan. En dat is voor steeds meer bedrijven een groot probleem te noemen. Met name de autofabrikanten die voor een groot deel afhankelijk zijn van de Chinezen, lopen gevaar. De Chinese autoverkopen wisten namelijk tijdens de afgelopen maand voor de achtste maand op rij te dalen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Chinese autoverkopen op dit moment dramatisch zijn. In januari kwamen de autoverkopen op jaarbasis 17,7% lager uit. In november en december 2018 werden er ook al dalingen gerealiseerd van respectievelijk 16,1 en 15,8 procent.

Chinese autoverkopen blijven waarschijnlijk de komende tijd zwak

Volgens Gu Yatao, autoanalist bij Roland Berger, zal de neerwaartse druk waarschijnlijk nog wel even aanhouden. Volgens hem neemt de Chinese overheid vooralsnog geen stimulerende maatregelen om de markt een gewenste duw in de rug te geven. Daarnaast was er in 2016 en 2017 sprake van een eenmalige belastingverlaging op auto’s en als gevolg daarvan hebben veel Chinezen hun geplande autoaankopen naar voren toe gehaald.

De aanhoudende inzinking bij de Chinese autoverkopen zorgt er voor dat autofabrikanten moeten uitwijken naar andere regio’s. Toch lijkt maar op weinig plaatsen op dit moment een groei gerealiseerd te kunnen worden. Zo kampen bijvoorbeeld de markten in Europa en Noord-Amerika ook met tegenvallende autoverkopen.