Het tweede kwartaal was vrij gunstig voor de Chinese economie. Die groeide namelijk met 7,9 procent in deze periode. Ook de groei van de detailhandelsverkopen en de maakindustrie groeide sneller dan men had voorspeld in juni. Echter overtreffen ze de verwachtingen van de analisten niet, die dachten aan een groei van 8,1 procent.

De Chinese economie blijft op volle toeren draaien. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar groeide het bbp met 7,9 procent. Dat is 0,2 procent minder dan analisten hadden voorspeld, maar de groei van de detailhandelsverkopen en de maakindustrie overtroffen wel alle verwachtingen. Chaoping Zhu, strateeg bij JPMorgan, benadrukte de sterke prestatie.

Overall, China’s economy looks to be on track for recovery, with the 6% annual growth goal in reach. However, downside and structural risks in domestic demand are concerning.

In vergelijking met het eerste kwartaal, groeide de economie nog eens met 1,3 procent. Dat is een dubbel zo groot verschil dan de groeiversnelling tussen het eerste en het tweede kwartaal vorig jaar. Volgens Zhu behoudt China een gestaag herstel echter waarschuwde hij wel voor de verspreiding van de delta variant en de mogelijke gevolgen ervan voor de wereldeconomie.

Sterke maanden

De detailhandelsverkopen stegen in juni met 12,1 procent ten opzichte van een jaar geleden, meer dan het verwachte niveau van 11 procent dat door Reuters werd voorspeld. De snelst groeiende categorie was dranken, een stijging van 29,1 procent op jaarbasis.

Analisten en marktkenners verwachten nog meer sterke maanden. Op donderdag verlaagde de Chinese autoriteiten de ‘reserve requirement ratio (RRR)’. Daarmee zou er 154 miljard dollar vrij kunnen komen in de economie. Maar ze blijven ook voorzichtig gezien de ‘tragere’ groei en de onzekerheden omtrent de delta variant die steeds meer dominant lijkt te zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Peter Griffin – PublicDomainPictures

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>