BlackRock heeft het eerste volledig in buitenlandse handen zijnde beleggingsfonds in China deze week gelanceerd. Chinese beleggers lijken hier wel pap van te lusten want deze pompten $1 miljard in dit fonds in de eerste week.

’s Werelds grootste vermogensbeheerder begon eind vorige maand met het aanbieden van beleggingsproducten aan Chinese particuliere beleggers. BlackRock maakte bekend dat het fonds inmiddels meer dan 111 000 beleggers heeft aangetrokken.

Rachel Lord van BlackRock stelt:

We zijn dankbaar voor de overweldigende steun van Chinese beleggers.

Kritiek Soros

De aankondiging van BlackRock komt enkele dagen nadat het bedrijf door miljardair George Soros op de vingers was getikt voor zijn inspanningen in China.

Soros benadrukte Xi’s recente hardhandige optreden tegen private ondernemingen. Hij ziet dit als bewijs dat het regime alle Chinese ondernemingen beschouwt als instrumenten van de eenpartijstaat. Hij verwees ook naar een enorme crisis op de Chinese vastgoedmarkt en naar de inspanningen van Xi om de rijkdom te herverdelen. Deze trends voorspellen volgens Soros niet veel goeds voor buitenlandse investeerders.

Soros denkt ook dat het initiatief van BlackRock een bedreiging is voor alle democratieën wereldwijd. Al het geld dat in China geïnvesteerd wordt, zal helpen om het regime van president Xi, dat repressief is in eigen land en agressief in het buitenland, overeind te houden.

BlackRock heeft voorlopig nog geen commentaar gegeven op de kritiek van George Soros. In het verleden heeft CEO Larry Fink echter meermaals duidelijk gemaakt dat hij de Chinese markt ziet als een enorme kans die niet kan worden gemist.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties