De Chinese aandelenmarkten namen maandag een flinke duik, investeerders en beleggers werden namelijk nerveus van de beslissing van de Chinese centrale bank. De People’s Bank Of China besliste dat de geldschieters van het land minder ‘cash’ in reserve moeten hebben in de hoop zo de economie een boost te geven. 

De People’s Bank of China (PBOC) heeft zondag maatregelen aangekondigd om de reserveverplichting (RRR) te verminderen, oftewel het bedrag dat de meeste commerciële banken nodig hebben om opzij te zetten bij de centrale bank. Deze ‘koerswijziging’, de vierde al dit jaar, kwam voort uit bezorgdheid over de economische impact van de aanhoudende handelsoorlog.

De reserveverplichting staat momenteel op 15,5 procent voor grote financiële instellingen en 13,5 procent voor kleinere banken. De PBOC gaat deze percentages verlagen met 100 basispunten. Volgens Sian Fenner, senior econoom bij Oxford Economics, is dit geen verrassende beslissing.

We were expecting that we would see a triple-R cut in October for a number of reasons. They clearly want to boost liquidity.

Het is belangrijk voor Peking om de risico’s voor groei op langere termijn te beheren, zei ze, eraan toevoegend dat ‘de focus nu ligt op groei.’ Met de VS-tarieven, die een belemmering vormen voor de Chinese export, wil de China de de binnenlandse vraag wat meer ondersteuning bieden.

Beurzen

Andere economen vinden de beslissing van de PBOC wel onverwacht en ‘drastisch’ en dat blijken ook beleggers en investeerders te vinden. Verschillende Chinese beursindexen sloten de handelsdag lager af. De Shanghai Composite verloor 3,72 procent, de Hang Seng verloor 1,25 procent en de China A50-index zelfs 4,81 procent.

De daling werd voornamelijk teweeg gebracht door de aandelen van de Chinese banken. Industrial and Commercial Bank of China daalde maar liefst 3,8 procent, China Construction Bank kelderde met meer dan 4 procent terwijl Agricultural Bank of China 2,5 procent verloor tijdens de handelsdag.

Bronnen: CNBC

Fot0: EpSos.de – Wikimedia – CC BY 2.0