De Chinese centrale bank heeft vandaag een recordinjectie gedaan in de economie. Zo pompte het 570 miljard yuan (83 miljard dollar) in de Chinese economie. Dit om het bankensysteem van liquiditeit te verschaffen.

Zo stelde de centrale bank van China:

Op het moment zitten we op het hoogtepunt in de belastingperiode en de liquiditeit in het banksysteem neemt razendsnel af. Om genoeg liquiditeit te behouden in het bankensysteem heeft de People’s Bank of China besloten om op 16 januari 2019 570 miljard yuan aan korte termijn obligaties op te kopen.

Door de enorme stimulatie van de centrale bank daalde het rendement op Chinese 10-jaars staatsobligaties onder de 3,1 procent volgens data van de financiële database Wind. Dat is het laagste niveau in twee jaar. Dat was in januari 2016, toen de Chinese economie ook veel tegenwind kende.

Een lager rendement op lange termijn staatsobligaties betekent dat de markt een mindere economische groei verwacht voor de toekomst.

De liquiditeit in China is laag

Liquiditeit – het gemak waarmee een activa kan worden omgezet in cash – is vooral belangrijk voor bedrijven die belasting moeten betalen en ondertussen de operaties draaiende moeten houden.

Op het moment is het een recordperiode voor de belasting in China. Zo stelde Zhao Bowen, onderzoeksdirecteur bij Blue Stone Asset Management dat hij verwacht dat ondernemingen gezamenlijk meer dan 1 biljoen yuan belasting zullen betalen deze week.

Daaraan voegde Zhao toe dat op het moment de bankdeposito’s in China op een historistisch laag niveau staan. Plus, er lopen op de middellange termijn schulden af van gezamenlijk 390 miljard yuan. Deze factoren zorgen voor een krappe financiële situatie in China.

Al ruim een jaar hebben veel Chinese bedrijven het moeilijk. Dat komt mede door afnemende economische groei, toenemende financieringsproblemen en hogere kosten en plichten naar werknemers toe.

Bron: CNBC, PBC

Foto: iStock