China versoepelt zijn rentebeleid omwille van de groeivertraging van de economie. Het komt niet geheel als een verrassing, maar het is alsnog een merkwaardige beslissing van de People’s Bank of China. De overheid doet er alles aan om de economie te ondersteunen. De PBOC meldde ook dat ze het rentebeleid nog verder zullen optimaliseren gezien de omstandigheden.

De Chinese centrale bank heeft onlangs de rente verlaagd in navolging van een rapport waaruit blijkt dat de Chinese economie minder groeit dan marktkenners en analisten hadden verwacht. De hoofdoorzaak is uiteraard de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika.

Door het rentebeleid aan te passen, toont de Chinese overheid dat ze bereid zijn om actief maatregelen te nemen en alles in het werk te stellen om de economie te ondersteunen en verder te stimuleren. Deze ‘loan prime rate’ (LPR) wordt de benchmark voor Chinese banken om nieuwe leningen af te sluiten met bedrijven en particulieren.

The tool (LPR quotation reform) equals to a guided rate cut, and is only pushed out by the PBOC at crucial moments.

Chinese groei

De groei van de Chinese economie nadert zijn laagste niveau van de afgelopen 30 jaar en gaat de komende maanden waarschijnlijk nog meer stimulus nodig hebben om de groeicijfers ‘acceptabel’ te houden. Zoals op de grafiek te zien is, zitten we al sinds 2010 in een neerwaartse trend.

De vraag is nu welke maatregelen de PBOC nog zal nemen om de economie te ondersteunen en of het nodig zal zijn? Marktkenners hebben momenteel het raden naar het einde van de handelsoorlog tussen beide landen. De ultieme oplossing zou een akkoord zijn tussen Jinping en Trump maar dat lijkt dit jaar niet te gaan gebeuren. De grootste kans op een ommekeer in het verhaal, is als China toegevingen doet of als Amerika een nieuwe president kiest in 2020.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER