devaluatie_yuan Terwijl de markten zich klaar maken voor de Fed-beslissing van volgende week, is de yuan aan een nieuwe daling begonnen. De devaluatie in augustus schudde de markten wakker. Daarna volgde even een herstel, maar de laatste zes weken verzwakt de munt opnieuw met bijna 2%. Een escalatie van deze daling dreigt een golf van bijtende deflatie over de wereldeconomie uit te storten, zo schrijft commentator Ambrose Evans-Pritchard. Bank of America verwacht dat een dollar volgend jaar 6,90 yuan zal kosten. Dat zou een complexe kettingreactie en een verdere neerwaartse spiraal van olie en grondstoffenprijzen impliceren, aldus de commentator. Het Japanse Daiwa Securities verwacht zelfs een daling van 20%. In dat geval zullen er valutaoorlogen over heel Azië en verder ontstaan. Zo’n devaluatie zou volgens Evans-Pritchard de opmaat vormen naar een herhaling van de Azië-crisis van 1998, maar dan op een veel gevaarlijker schaal. yuan_devaluatie De druk op China bouwt zich geleidelijk op. De kapitaalvlucht lag in november op $ 113 miljard. Volgens de centrale bank van Australië staat de teller voor het derde kwartaal op $ 300 miljard, ofwel 10% van het bbp op jaarbasis. Het verdedigen van de munt betekent het opkopen van yuans. Dat staat gelijk aan monetaire verkrapping, wat een ‘zachte landing’ van de economische groeiafname bemoeilijkt. De laatste Chinese exportdata laten een daling met 6,8% op jaarbasis zien. Volgens Evans-Pritchard is het hoogst verontrustend dat deze gegevens ook nog eens de her-export van geraffineerde olieproducten en een stijging met 22% van staalverkopen bevat. China kampt namelijk met een gigantische overcapaciteit. De kapitaalinvesteringen liggen nu op $ 5 biljoen per jaar, evenveel als de VS en Europa samen. En Beijing probeert van dat overschot af te komen door onder meer de exportheffingen op staal te verlagen. Neil Mellor van BNY Mellon:

Eenvoudig gesteld dumpt China overtollige productie op een verzadigde wereldmarkt. En voorlopig is het einde van dat overschot nog lang niet in zicht.

devaluatie_1 Evans-Pritchard ziet dat president Xi Jingping vooral bezig is met het doorvoeren van hervormingen om politieke rivalen te verpletteren. Zo hoopt hij de macht te centraliseren en de hegemonie van de Communistische Partij te herstellen – een partij die uiteindelijk onverenigbaar is met de vrije markten. Evans-Pritchard:

Xi’s militaire en strategische expansie in de Zuid-Chinese Zee tonen aan dat hij niet de geringste twijfel zal hebben om nog meer van China’s overcapaciteit elders te dumpen als hij denkt dat dat in zijn politieke belang is. De stabiliteit van de yuan en het globale valutasysteem balanceert op dun politiek ijs.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>