Na jarenlang met COVID-19 en strenge maatregelen geleefd te hebben, gaat de Chinese economie in 2023 wellicht anders zijn dan de periode ervoor. Het economische groeimodel van China evolueert van een model dat sterk afhankelijk is van onroerend goed en infrastructuur naar een model waarin de zogenaamde digitale en groene economie een grotere rol spelen.

Een ander economisch model in China, dat lijkt het gevolg te zijn van jarenlang COVID-19 en strenge maatregelen. De vastgoedsector heeft zwaar afgezien door de crackdown met vastgoedreuzen die in de problemen geraakten. Ook de Chinese export heeft op zijn kop gestaan omdat de vraag vanuit Europa en de Verenigde Staten daalde.

Vorige maand werd beslist om de economie stilaan te heropenen door de coronamaatregelen te versoepelen. Analisten waarschuwen voor een hobbelige rit naar volledige heropening, maar ze verwachten nu dat de Chinese economie sneller zal herstellen dan eerder was voorspeld.

Export en binnenlandse vraag

Dat de export is gedaald, is zorgwekkend voor de economische groei. Hao Zhou, hoofdeconoom bij Guotai Junan Securities, benadrukt dat het belangrijk wordt dat ze de binnenlandse vraag moeten zien op te krikken om de dalende export te compenseren. Hij verwacht dat de detailhandelsverkopen volgend jaar met 6,8 procent zullen stijgen en dat het nationale bbp met 4,8 procent zal groeien.

With the easing of Covid restrictions, consumption is likely to see meaningful and sustainable recovery from next year.

Maar we zien dat de export naar ASEAN-landen terug aan het toenemen is. De economieën in de regio zouden volgend jaar gaan groeien terwijl die in de Verenigde Staten en Europa vermoedelijk in een recessie zullen tuimelen. Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de Chinese economie in 2023 gaat groeien met 4,5 tot 5,2 procent.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Pikrepo

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>