De Chinese economie heeft er wellicht één van de slechtste jaren ooit opzitten, getekend door strenge coronamaatregelen en een gesloten economie. De economische groei was dan ook, voor Chinese standaarden, behoorlijk klein. Maar analisten en marktkenners beweren dat de economie veel sneller kan herstellen dan verwacht.

Met een economische groei van 3 procent was het jaar 2022 het tweede slechts jaar ooit voor China sinds 1976. Het land werd enkele jaren hard getroffen door COVID-19 en ging in zware lockdowns in een poging het virus onder controle te houden. De economie ging op slot en het bedrijfsleven viel bijna stil. Maar er is licht op het einde van de tunnel.

Economen van de zakenbank Citigroup, onder leiding van hoofdeconoom Xiangrong Yu, beweren dat het heropenen van de Chinese economie vlotter zal verlopen dan men verwacht. En bijgevolg zal ook het herstel van de economie sneller en eerder plaatsvinden.

We see markets and policymakers looking through the readings as all eyes are on the strength and sustainability of China’s post-Covid recovery – reopening is happening faster and earlier, and so could recovery.

Herstel

Uit maandelijkse gegevens blijkt alvast dat de verkopen in de detailhandel sterk aan het herstellen zijn en dat de arbeidsmarkt weerbaarheid toont. De fiscale steunmaatregelen van de overheid voorzien dan ook voldoende steun voor groei. Economen van JPMorgan verwachten een duurzaam herstel doorheen 2023 als gevolg van de steunmaatregelen.

Ze beweren zelfs dat het ergste voor de Chinese economie sinds eind vorig jaar achter de rug is. Met andere woorden, de bodem is bereikt en de weg naar betere tijden ligt open. Sinds het versoepelen van de coronamaatregelen, is de focus van China gericht op economische groei. De kans dat men terugkeert naar het strenge coronabeleid, is dan ook zeer klein.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Fuangg’s photos – Flickr CC BY-ND 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER