Als we Donald Trump mogen geloven zijn de Amerikanen dicht bij een handelsdeal met de Chinezen. Toch is het nog maar de vraag of de woorden van Trump betrouwbaar zijn. In het verleden liet hij namelijk al vaker weten dat een handelsdeal binnen handbereik was. En telkens liep dat compleet anders af. Voor de Chinese economie is het wel te hopen dat de handelsbarrières snel opgeheven gaan worden.

Tijdens de afgelopen maanden is pijnlijk duidelijk geworden dat de Chinese economie in een economische vertraging terecht is gekomen. De groeicijfers van enkele jaren geleden lijken definitief achter de rug te liggen en steeds meer sectoren beginnen stilletjes aan geconfronteerd te worden met een krimp. Als gevolg van de Amerikaanse importtarieven heeft in het bijzonder de Chinese productiesector het op dit moment erg zwaar.

Chinese schuldenbalans loopt verder op

Volgens diverse economen staat de Chinese economie er op dit moment veel slechter voor dan de huidige cijfers doen vermoeden. Zij wijzen er op dat de Chinese macrocijfers er vaak rooskleuriger uitzien dan het in werkelijkheid is. En dat heeft te maken met het feit dat de economische cijfers afkomstig zijn van de verschillende Chinese provincies, waarbij de regionale beleidsmakers worden afgerekend op de cijfers uit hun provincie. Met andere woorden zijn zij er bij gebaat om de macrocijfers wat op te poetsen.

Ondertussen begint het Chinese schuldenprobleem volgens MarketWatch steeds groter te worden. Zij deelde op hun website de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat de Chinese schulden van 146% van het bbp aan het einde van 2007 is gestegen tot 253% tegen het einde van 2018 (exclusief financiële sector). En volgens economen zou het ‘werkelijke’ cijfer zelfs uitkomen op 300% van het bbp!