De Chinese economie lijkt op te veren nu de overheid en de centrale bank hebben beslist om het monetaire beleid opnieuw te versoepelen. Het monetaire beleid was volgens zakenbank Morgan Stanley te streng gezien het consumentenvertrouwen op een laag pitje zat door omikron. Hun analisten verwachten een economische groei van 5,5 procent dit jaar.

Het strengere monetaire beleid van de Chinese centrale bank wordt terug versoepeld in een poging om de economische groei opnieuw aan te wakkeren. De economie in China was begin vorig jaar sterk hersteld van de coronapandemie maar stelde vanaf het tweede kwartaal alleen maar teleur. Daar gaat nu verandering in komen, aldus zakenbank Morgan Stanley.

Hun analisten verwachten dat de groei dit jaar beter zal zijn dan men verwacht. Enerzijds omdat de vastgoedmarkt ondersteuning krijgt d.m.v. goedkopere leningen. Anderzijds omdat de People’s Bank of China beslist heeft om het monetaire beleid opnieuw te versoepelen. En dat is nodig omdat het consumentenvertrouwen door COVID-19 klappen kreeg.

The pace of tightening proved to be too aggressive, considering that the recovery in consumption growth was curtailed because of the Delta wave and China’s continued Covid-zero approach, which kept consumption below trend.

Groei

Daarenboven wordt er verwacht dat de Chinese export sterk blijft in 2022. De problemen omtrent de toeleveringsketen zullen niet meteen opgelost geraken, maar er is verbetering in zicht. Vermits omikron minder ernstig is, kunnen de coronamaatregelen wereldwijd versoepelen.

Morgen Stanely verwacht een groei van het bbp van 5,5 procent dit jaar. De consensus is echter iets lager, analisten verwachten gemiddeld een stijging van 5 procent. Nomura ziet bijvoorbeeld ‘slechts’ een groei van 4,3 procent. De analisten van Deutsche Bank zijn iets positiever en zien een groei van 5 procent. Voor 2021 werd de verwachting verlaagd naar 7,7 tot 8,8 procent.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: PxHere

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!