Slechter dan verwacht, de Chinese export daalde in mei met 7,5 procent, terwijl analisten een daling hadden voorspeld van slechts 0,4 procent. De import was dan weer beter met een daling van 4,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar versus de verwachting van een daling met 8 procent. Het gaat de Chinese economie nog niet voor de wind.

Niet zo positief nieuws over China, de export daalde in mei namelijk met 7,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 283,5 miljard dollar. Analisten schrikken een beetje want zij voorspelden een daling met slechts 0,4 procent ten opzichte van mei 2022. De export daalde dit jaar ook voor de eerste keer sinds februari.

De daling van de export was zo scherp dat de volumes onder het niveau vielen van begin dit jaar. En dat is zuur want sinds de maand februari was de Chinese export bezig aan een sterk herstel met een stijging van 14 procent in maart en 8,5 procent in april. Hao Hong, hoofdeconoom bij Grow Investment Group, vreest dat de langetermijntrend neerwaarts is.

Handel

Hong vreest ook dat China geen beroep zal kunnen doen op internationale handel om hun economie een duwtje in de rug te geven. Overal ter wereld lopen economieën vertraging op en de vraag vanuit de Verenigde Staten van Amerika is ook niet meer wat het geweest is.

Douanegegevens die woensdag zijn vrijgegeven, laten zien dat de dollarwaarde van de Chinese export naar de USA in mei met 15,1 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de export naar de Europese Unie met 4,9 procent is gedaald. De Chinese export naar de ASEAN steeg in mei echter met 8,1 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Tom Driggers – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>