Chinese aandelen hebben het wat lastig deze handelsweek. Uit economische gegevens blijkt dat de Chinese fabrieksactiviteiten aan het vertragen zijn ten opzichte van vorige maand. De Shanghai composite daalde met 0,75 procent en de Shenzhen component met 1,67 procent. Ook in Europa lijken beleggers en investeerders voorzichtig te zijn.

De economische situatie in China is minder gunstig dan enkele maanden geleden. Toen was er nog sprake van een sterk herstel van de economie, nu lijkt er eerder sprake te zijn van een vertraging. De fabrieksactiviteiten zijn vertraagd ten opzichte van vorige maand. Ook de Purchasing Managers’ Index bedroeg 0.3 punten minder dan de 50.4 van de maand juli.

Met andere woorden, de Chinese economie is nog maar net aan het groeien met een PMI van 50.1. Bij een getal onder de 50 punten spreken we namelijk over een krimp. De reactie op de Chinese aandelenmarkten is dan ook duidelijk, beleggers zijn er niet meer zo gerust op. De Shanghai composite daalde met 0,75 procent en de Shenzhen component met 1,67 procent.

Crackdown

De algemene malaise op de Chinese markten is evenzeer toe te wijzen aan de zware verliezen bij grote techspelers zoals Tencent en Netease, respectievelijk 3,18 en 3,46 procent in de min.

Dit komt door de zorgen en twijfels omtrent de Chinese ‘crackdown’ en de strengere regels die ze voor technologiebedrijven in het leven willen roepen. De ‘crackdown’ gaat zelfs zodanig ver dat men jongeren wil behoeden van meer dan drie uur per week te gamen.

Ook de Europese beurzen lijken beïnvloed te worden door het sentiment in China. Vermoedelijk omdat de vertraging van de fabrieksactiviteiten Europese beleggers doet vrezen dat de wereldeconomie zal gaan vertragen. Hetzelfde beeld zien we op de oliemarkt, waar de Brent crude met 0,4 procent daalde en de WTI crude met 0,51 procent.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Faungg’s photosFlickrCC BY-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>