In september bleef China’s consumenteninflatie onveranderd, terwijl analisten bezorgd blijven over de aanhoudende problemen in de vastgoedmarkt en een gebrek aan vertrouwen bij consumenten. Het consumentenprijsniveau toonde geen jaarlijkse groei in september, na een lichte stijging in augustus, volgens officiële cijfers. Eerder werd er al aangegeven dat de economie van China wereldwijd voor onrust zorgt. 

Inflatiemaatstaven marginaal zwakker dan verwacht

De consumentenprijsindex bleef in september op jaarbasis onveranderd, nadat deze in augustus weer in positieve groei was gegaan. De producentenprijsindex, die de prijs van goederen die door fabrikanten worden verkocht meet, daalde in september met 2,5 procent op jaarbasis, zo bleek uit officiële cijfers die op vrijdag werden gepubliceerd.

Beide inflatiemaatstaven waren marginaal zwakker dan de voorspellingen van analisten die door Reuters waren ondervraagd. In augustus steeg de CPI met 0,2 procent, na een maand eerder uit negatief gebied te zijn gekomen, terwijl de PPI met 3 procent kromp.

Zie dit ook terug in onderstaande afbeelding:

Zhiwei Zhang, chief economist bij Pinpoint Asset Management, merkt op:

CPI-inflatie op nul wijst erop dat deflatiedruk in China nog steeds een reëel risico vormt voor de economie.

Fiscale steun nodig voor groei

Heron Lim, grotereconomist bij Moody’s Analytics, benadrukt dat zorgen over de economische vooruitzichten en de zwakke vastgoedsector Chinese consumenten ertoe hebben aangezet meer op hun budget te letten, wat de vraag naar producten heeft verminderd.

Analisten wijzen erop dat het stimuleren van de binnenlandse vraag cruciaal is voor een sterke economische groei.

Zhang geeft het volgende aan:

De heropleving van de binnenlandse vraag is niet sterk zonder aanzienlijke steun vanuit fiscale maatregelen

Bron: Financial Times
Foto: iStock