Chinese speculanten hebben enorme weddenschappen geplaatst op stijgende goudprijzen, waardoor de prijs naar een historisch hoogtepunt is gestegen. Aziatische handelaren lijken nu meer invloed te hebben dan hun westerse tegenhangers op de goudmarkt. Op de Shanghai Futures Exchange zijn lange goudposities gestegen tot 295.233 contracten, een stijging van bijna 50% sinds september.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud, dat dit jaar al zo’n 15% is gestegen:

Explosieve stijging van handelsvolume en goudprijs

Onlangs bereikte de goudmarkt nieuwe hoogtes, met een record bullish positie van bijna 325.000 contracten en een enorme bullish positie van Zhongcai Futures op SHFE-goudfutures, ter waarde van bijna $4 miljard.

Het handelsvolume steeg explosief, met meer dan vijf keer het gemiddelde van vorig jaar. Deze handelsactiviteit wordt gezien als een factor achter de sterke stijging van de goudprijs naar meer dan $2.400 per troy ounce deze maand.

John Reade van de World Gold Council merkt op dat Chinese speculanten een grote invloed hebben op de goudmarkt, met opkomende markten die nu meer prijsvormende kracht hebben.

De prijs van goud is sinds november 2022 met meer dan 40% gestegen. Dit werd gesteund door recordaankopen van centrale banken in opkomende markten die hun reserves willen diversifiëren en tekenen van rente-pieken.

Goud wordt gezien als een hedge tegen inflatie en valutadepreciatie, en heeft ook geprofiteerd van zijn status als veilige haven sinds het uitbreken van het conflict tussen Israël en Gaza in oktober.

Bron: Financial Times
Foto: iStock