Strateeg Steen Jakobsen van Saxo Bank is net terug van een tripje uit China. Na alle verhalen over Chinese groeivertraging, financiële problemen en bubbelige aandelenmarkten komt hij met een optimistisch verhaal. Want China is iets van plan.
Deregulering
Allereerst gaat de financiële deregulering veel sneller dan iemand ooit gedacht had. Daarbij gaat het niet alleen over bijvoorbeeld de links tussen de beurzen van Shanghai en Hong Kong om de handel open te gooien. Het is een algemene versoepeling van regels en het oprechte geloof in open markten, aldus de strateeg.
Zelfs ambtenaren in Shanghai leken verbaasd hoe de ‘open markt’ zich sneller en sneller ontwikkelt. De gestegen volumes, niet alleen in de aandelenmarkten maar ook in de grotere en diepere obligatiemarkten, alsook in de binnenlandse valutamarkten, bevestigen die observatie.
Punt twee: de internationalisatie van de renminbi. Deze krijgt in september/oktober een vliegende start wanneer de valuta wordt toegevoegd aan het mandje Special Drawing Rights (SDR) van het IMF. Daarmee voegt de renminbi zich in het rijtje US dollar, euro, pond sterling en yen. Ook de actieve markt van nieuwe beursgangen, waar bedrijven geld ophalen buiten de banken die draaien op staatssteun om, is positief volgens Jakobsen. Ook al is die markt nu dan even aan de kook.
Ja, de 100% stijging doet ons ‘oude markt-knarren’ denken aan de NASDAQ en IT bubbel in 1999/2000. Ja, ik denk dat de Shanghai Composite (nu: 3.800) verder gaat zakken van het hooghartige hoogtepunt van zo’n 5.200 naar 3.000. Ja, ik denk dat China het dit en wellicht ook volgend jaar moeilijk gaat krijgen om aan de 7% groeibelofte te voldoen.
Het Chinese Plan
Maar China heeft een plan.
Of je het er mee eens bent of niet, ze hébben een plan en het is de Zijderoute. Eén reisje maakt me nog geen expert, maar China en de interpretatie ervan kun je niet traditioneel vanuit een stoel in Londen, New York of Kopenhagen doen.
https://www.youtube.com/watch?v=ABsojbvC18g Het is daarom belangrijker wat China, met tussen de $ 3 en $ 4 biljoen aan valutareserves, gaat doen dan de Fed.
Door de monetaire versoepeling zal China de valutareserves moeten aanspreken. Elke verlaging van de reserves die banken bij de centrale bank moeten aanhouden met 100 basispunten komt overeen met de verkoop van $ 260 miljard aan obligaties. Omdat China een gesloten economie is, moet het land telkens als het de reserveverplichting verlaagt de-steriliseren, ofwel geld de economie in pompen.
Om dezelfde reden zal China Amerikaanse staatsobligaties moeten verkopen om de Zijderoute te financieren. Jakobsen vermoed dat daarom de Amerikaanse rentes dit jaar al zijn opgelopen. Niet omdat de Fed in beweging lijkt te gaan komen, maar omdat China al heeft bewogen.
Nieuwe wereld
We zullen simpelweg moeten wennen aan de nieuwe wereldverhoudingen, aldus Jakobsen.
In een wereld waar iedereen hoge schulden heeft delen de landen en bevolkingen met overtollig spaargeld de lakens uit. China zal de prijs van geld, ofwel rentes, bepalen. Het land zal ook een nieuwe mondiale groei op gang brengen, net als in 2008. Maar dit keer is het plan groter en ambitieuzer. China heeft tenminste een plan.