Afgelopen vrijdag verschenen er verontrustende cijfers over de Chinese productiesector. Het Chinese productie PMI-cijfer kwam uit onder de 50-lijn, en dat impliceert krimp. Het is duidelijk dat de Chinese economie lijdt onder de handelsoorlog met de VS.

Het handelsgevecht tussen de Amerikanen en de Chinezen is losgebarsten. Beide grootmachten wisten een maand geleden niet tot een handelsakkoord te komen en als reactie daarop werden er over en weer importtarieven opgelegd. Op korte termijn is het met name de Chinese economie die de verliezer van deze handelsoorlog is.

Chinese productiesector heeft het zwaar

Ondanks het feit dat de Chinese overheid een transitie probeert door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie, is het groeiland nog steeds sterk afhankelijk van haar export. En die export staat onder druk als gevolg van de opgelegde importtarieven door Donald Trump.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het Chinese productie PMI-cijfer in mei wist uit te komen op een stand van 49,4. En daarmee beweegt het Chinese productiecijfer rond het dieptepunt van begin 2016. En dat is niet bepaald een goed economisch teken voor de Chinezen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>