Net zoals vorig jaar blijven de Chinezen hoog mikken op vlak van economische groei. De Chinese economie moet opnieuw met minstens 6,5 procent toenemen. Daarenboven gaan ze er dit jaar werk van maken om het begrotingstekort te doen dalen. Een ambitieus ‘plan’ dat premier Li Keqiang deze week openbaar maakte tijdens een presentatie in het parlement.
De economische plannen van ’s werelds grootste economie zijn zeker en vast belangrijk te noemen. Er wordt altijd met argusogen gekeken als de Chinezen naar buiten komen met economische vooruitzichten. Voor dit jaar mogen we ‘gerust’ zijn, in China zijn ze niet van plan te vertragen.
Premier Li Keqiang kondigde aan dat ook dit jaar dezelfde groeidoelstelling zal behouden worden als vorig jaar. Een groei van 6,5 procent moet perfect mogelijk zijn vermits de effectieve economische groei al enkele jaren de doelstelling gemakkelijk haalt en zelfs voorbij schiet. Voor het begrotingstekort zijn ze strenger, deze gaan ze proberen terug te schroeven van 3 naar 2,6 procent.
Maar daar stopt het niet, de Chinese overheid gaat stappen ondernemen die deel uitmaken van het meerjarenplan dat president Xi Jinping in oktober heeft aangekondigd. Het doel van dit meerjarenplan is om de economie te versterken en de Chinese bevolking meer levenskwaliteit te geven door middel van structurele en duurzame aanpassingen binnen de Chinese overheid.
Zo zullen de risico’s door hoge schulden moeten worden ingeperkt willen ze minder vatbaar zijn voor crisissen. Armoede en milieuverontreiniging zullen bestreden worden door meer in te zetten op werkgelegenheid en milieuvriendelijke maatregelen zoals bijvoorbeeld elektrische voertuigen.
Handelsoorlog
Premier Li Keqiang reageerde ook op de recente ontwikkelingen omtrent de mogelijke handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika. Hij benadrukte dat China geen voorstander is van protectionisme, zeker niet in een wereld die steeds meer verbonden is met elkaar. Hij spoort de Verenigde Staten aan om het handelsconflict op te lossen door middel van onderhandelingen.
Foto: David Dennis – Flickr