Chocolade uit België is wereldberoemd

In Azië worden ze chocoholics genoemd: steeds meer Aziaten zijn dol op chocolade en kopen die in steeds grotere aantallen. De producenten van chocolade worden echter met een breed spectrum aan uitdagingen geconfronteerd en zullen daar een antwoord op moeten formuleren.

De uitdagingen variëren van een verschil in smaak tot en met het feit dat een boom in de consumptie van chocolade de prijs van cacao door het dak zal duwen. Dat is zeker de bedoeling niet want in dat geval zou cacao globaal gezien voor minder mensen bereikbaar worden. Maar de vooruitzichten zien er goed uit. Denis Convert, vice president Asia Pacific voor Barry Callebaut, maakt de vergelijking tussen zijn regio en de rest van de wereld. Meest opvallend is dat de consumptie van chocolade in Asia Pacific nog altijd zeer laag is. Convert is dan ook van mening dat we nog maar aan het begin van het verhaal staan.

6 tot 8 kilo chocolade per hoofd

De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking in Asia Pacific bedraagt momenteel 200 gram per kop, waar dat in Europa op jaarbasis 6 tot 8 kilo per hoofd is. De vraag in het oosten stijgt echter met 10 procent per jaar en dat tempo zou nog kunnen versnellen in de komende jaren. Wereldwijd werd vorig jaar iets meer dan 107 miljard dollar uitgegeven in de retailhandel in chocolade, waarvan slechts 13 miljard dollar in de regio Asia Pacific. De cijfers zijn afkomstig van Euromonitor en kunnen zodoende als hoogst betrouwbaar bestempeld worden. De chocoholics hebben dus nog een lange weg af te leggen. De keerzijde van de medaille is onvermijdelijk dat een stijging van de productie van chocolade onvermijdelijk zal leiden tot een stijging van de prijs voor cacao. De vraag is namelijk groter dan het aanbod en dat moet onvermijdelijk leiden tot een stijging van de prijs. Cacao kan een van de grondstoffen van de komende jaren worden. Waarom chocolade de prijs voor cacao kan aanjagen, leest u in het Grondstoffen Rapport