Obligatiestrateeg Bill Gross van Janus Capital slingerde op 21 april dit jaar de volgende tweet de wereld in: https://twitter.com/januscapital/status/590519759797530624 Toen gebeurde dit:
Beleggers in 10-jarige Duitse staatsobligaties verloren door deze koersverliezen 25 jaar aan rente-inkomsten in slechts twee weken tijd. Maar de 10-jaars rente van onze oosterburen is nog steeds slechts 0,77%. En alle Duitse rentes tot 4 jaar noteren negatief. Dat betekent dat de obligatiemarkten nog steeds zeer pessimistisch zijn over de toekomstige groei en inflatie in Europa. Zij vragen immers geen tot zelfs negatieve inflatiecompensatie.
QE is risico voor obligatiemarkten
Is dat terecht? Commentator Ambrose Evans-Pritchard waarschuwt in de Telegraph voor een mogelijk obligatiefiasco. De ECB mag dan elke maand voor € 60 miljard aan activa opkopen, dat betekent niet automatisch dat de obligatiekoersen daarom hoog zullen blijven. Dat zagen we in april en mei al. Integendeel: juist deze kwantitatieve verruiming (QE) kan het startsein vormen voor een nog veel grotere verkoopgolf in obligaties. De M1 geldhoeveelheid in de eurozone explodeerde in juli namelijk tot maar liefst 12,1%. Dat is zelfs nog hoger dan een decennium geleden, toen de krediethausse in de eurozone in volle gang was. Economische groei en inflatie lopen doorgaans zo’n zes maanden achterop bij de M1. Tegen het einde van dit jaar zou er dus wel eens onverwacht een heel groot inflatiekonijn uit de eurozone-hoed kunnen komen. Met alle gevolgen van die voor de obligatiemarkten. Die prijzen momenteel deflatie in.
Zulke explosieve geldgroeicijfers associeer je normaal gesproken met oververhitting. De M1-stijging is het duidelijkste bewijs dat de nulrente en € 60 miljard aan maandelijkse aankopen door de ECB het vochtige aanmaakhout van de eurozone in vlam beginnen te zetten.
Volgens Simon Ward van Henderson Global Investors gaat het misschien allemaal wel te hard:
Het is nu volle kracht vooruit. Ik zie eigenlijk niet voor me hoe de ECB deze QE tot het officiële einde van september 2016 gaat volhouden. Begin volgend jaar zal het duidelijk worden dat er meer leven in de eurozone zit dan menigeen denkt. De obligatiemarkten zullen dan zeer kwetsbaar zijn.