Het schandaal van Volkswagen waar we gisteren al over schreven, lijkt zich uit te breiden als een lopend vuur. Nadat de Duitse autobouwer in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd wegen fraude met de uitstootwaarde van giftige stoffen, volgt er ook een onderzoek in Zuid-Korea. Een Franse minister zou ook een onderzoek eisen in Europa.

Frans Minister van Financiën, Michel Sapin, zei vandaag dat er een breed Europees onderzoek moet komen. Europa heeft zijn eigen wetten en als die in de Verenigde Staten overtreden kunnen worden, kunnen die in Europa ook overtreden worden. Ook in Zwitserland gaat men onderzoeken of er gelijkaardig auto’s van de Amerikaanse markt in Zwitserland werden verkocht.

Volkswagen zal vooral imago moeten herstellen

Tot nu toe blijven andere autofabrikanten nog buiten schot, maar de druk neemt ook daar toe. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) zei gisteren nog dat het zijn onderzoek zou uitbreiden naar andere autofabrikanten. Dit zijn alvast de cijfers die Volkswagen treffen:

  • 482.000 dieselauto’s zijn betrokken bij het schandaal in de Verenigde Staten waaronder de TDI Jetta, Beetle, Golf en de Audi’s A3 en Passat.
  • $37.500 is de boete die Volkswagen kan krijgen … per auto.
  • $18 miljard is het kostenplaatje dat Volkswagen boven het hoofd hangt in de Verenigde Staten. Dit betreft de boete plus de kostprijs om alle wagens te herstellen.
  • 40 keer werd de vervuilingslimiet overschreden als de uitstoot naar werkelijke waarde werd gemeten.
  • $6.855 betaalden de klanten extra om een milieuvriendelijkere wagen te kopen.
  • 12 maanden ontkent Volkswagen al dat het fraudeert met de resultaten.
  • 23% van de auto’s die Volkswagen verkocht in augustus waren dieselwagens.
  • €6,5 miljard is het bedrag dat Volkswagen voorlopig aan de kant zet om de kosten te betalen.
  • €25 miljard is de beurswaarde die Volkswagen verliest op 2 dagen tijd.

Volkswagen trachtte de Amerikaanse automarkt te heroveren met zijn milieuvriendelijke dieselwagens. Met zijn charmeoffensief slaagde het er in om Amerikanen warm te maken voor dieselmotoren. Dit lijkt nu allemaal gebaseerd te zijn op bedrog. De imagoschade is dan ook enorm. Daarnaast zijn er ook nog eventuele bijkomende rechtszaken en de kosten voor het terugroepen en herstellen van de getroffen auto’s.

Volkswagen moet kelk tot op de bodem ledigen

Toch zal Volkswagen de schade op een of andere manier moeten herstellen. De Amerikaanse automarkt is de enige automarkt ter wereld die het nog goed doet. In Europa stagneert de sector, in Latijn-Amerika ligt het op zijn gat en in China is er ook een  vertraging merkbaar. Maar Volkswagen heeft nog een kans om alles recht te zetten. Het enige dat men heeft gedaan is het vervalsen van de uitstootwaarden. Weinig autoliefhebbers zullen speciaal daarvoor een Volkswagen gekocht hebben, zeggen specialisten. Als belegger bent u alvast gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van dit schandaal maar zelden wordt de soep zo heet gegeten als ze wordt opgediend.