Veel grote banken en andere financiële instelleningen domineren deze week de start van het cijferseizoen. De meeste bedrijven zelf zijn pessimistisch en verlaagden hun winstverwachting voor het afgelopen kwartaal. De winstgroei over het vierde kwartaal wordt gemiddeld geschat op 1,1 procent voor de Amerikaanse S&P 500, stelt senior analist John Butters van FactSet.
Dat is ruim beneden de 1,6 procent groei die aan het einde van het vierde kwartaal gemiddeld werd verwacht en ruim onder de 8,4 procent groei die analisten nog voorspelden aan het begin van het vierde kwartaal. Bedrijven zijn behoorlijk pessimistisch en hebben hun verwachtingen meer dan normaal verlaagd. Ruim 80 procent van de bedrijven komt met hun winstverwachting voor het vierde kwartaal uit onder de consensus van Wall Street. Van de financiële sector wordt verwacht dat ze het gemiddeld nog slechter doen dan de brede S&P 500 wat betreft hun winsten over het vierde kwartaal. Gemiddeld gaat de markt volgens FactSet uit van een winstdaling van 1,7 procent en een toename van de omzet met 1,8 procent.Wat betreft de Amerikaanse economie kwamen er in december 252.000 banen bij. Dit maakte 2014 de maand waarin er de meeste nieuwe banen bijkwamen sinds de jaren 90. Desondanks daalden de lonen die maand, waardoor de lonen amper de inflatie voorblijven. En het lijkt erop dat de omzet van de meeste Amerikaanse bedrijven zal profiteren van de lagere lonen.
Cijferseizoen met twee gezichten
‘De grootste kostenpost voor bedrijven uit de S&P 500 zijn de loonkosten. Deze kosten hebben nog niet genoeg opwaartse druk uitgeoefend op de kostenstructuur van bedrijven om je zorgen te maken over de winstmarges van bedrijven. Dit heeft zich in heel 2014 doorgezet’, legt Burt White van LPL Financial’s CIO uit. White verwacht dat het komende cijferseizoen er een met twee gezichten zal worden. Het wordt naar zijn verwachting een seizoen waarin lagere energieprijzen winsten van de energiesector raken. Anderzijds zijn er sectoren die van de lagere energieprijzen profiteren zoals consumer discretionary, producenten en bedrijven uit de luchtvaartsector.
‘Dit cijferseizoen verwacht ik veel te horen dat bedrijven hun winsten rapporteren ‘ex-energie’ dankzij de enorme divergentie die van de sector verwacht wordt, vertelt White. ‘Analisten en strategen zullen waarschijnlijk ook vaker kijken naar de gemiddelde prestaties van indices zonder de energiesector.’