De Europese markten ondervonden maandag rond 10u00 een flashcrash. Lange tijd was niet duidelijk wie of wat de reden was voor deze kortstondige crash. Nu blijkt dat één enkel verkooporder van Citigroup de boosdoener was.

Een flashcrash gebeurt wanneer de aandelenmarkt plots, zonder echte duidelijke reden, een forse duik neemt. Deze duik wordt echter even snel weer gedaan gemaakt en op het einde van de handelsdag, lijkt het alsof er niets gebeurd is.

De crash werd naar verluidt veroorzaakt door een foutieve berekening met betrekking tot een index van Nasdaq Inc waarin Zweedse bedrijven waren opgenomen. Hoewel bronnen zeggen dat Citi achter deze plotse verkoop zat, heeft de bank hier nog niet op gereageerd.

De Stockholm OMX 30 index was één van de hardst getroffen indexen. Deze daalde op een bepaald moment met 8% na een duikvlucht van 5 minuten. Hierna werd het grootste deel van deze verliezen snel weer goedgemaakt. Ook indexen in België, Frankrijk en Italië werden getroffen door de flashcrash.

Bron: CNBC
Foto: iStock