Tijdens de afgelopen weken zijn er behoorlijk wat tegenvallende macrocijfers vanuit Europa verschenen. De economische cijfers waren voor het laatst zo teleurstellend in het jaar 2012 toen Europa gebukt ging onder de schuldenproblematiek van Griekenland. Toch is dit volgens Citigroup hét moment om Europese aandelen te kopen. Dat verdient uiteraard wat uitleg.

Citigroup-strateeg Jonathan Stubbs liet afgelopen woensdag in een notitie aan zijn klanten weten dat de zogenoemde ‘Citi Economic Surprise Index’ is gedaald tot bijna -90. Stubbs laat weten dat een dergelijke notering impliceert dat de economische cijfers wel erg tegenvallend zijn geweest. Tijdens de afgelopen 15 jaar was dat volgens Stubbs op één keer na telkens een geweldige koopkans.

“Europese aandelen zijn aantrekkelijk geprijsd”

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, zijn de resultaten van de Citigroup-indicator in beeld gebracht. Gemiddeld gezien noteert de Stoxx 600 index een jaar later – nadat de indicator minimaal onder de -70 was gedoken – meer dan 20% hoger. Tijdens de afgelopen 15 jaar was dat 14 keer het geval.

Overigens verdient die ene keer dat het niet goed afliep wel een toelichting. In het jaar 2008 werd er namelijk ook een koopsignaal op basis van de Citigroup-indicator gegeven, maar de Stoxx 600 index noteerde een jaar later ruim 30% lager.

Volgens Stubbs is de huidige situatie echter compleet anders dan in het jaar 2008 het geval was. Volgens hem zien de toekomstverwachtingen met betrekking tot de winstgroei er nog steeds goed uit. Deze winstgroei is voldoende om de dividendgroei in stand te houden en daarmee ook de stijgende beurskoersen.