De aandelenmarkten hebben er een hobbelig eerste kwartaal opzitten. De volatiliteit is teruggekeerd en beleggers weten niet goed hoe ze hier op moeten reageren. De analisten van Citigroup waarschuwen dat de markten nog geteisterd zullen worden door verschillende zware correcties. Citigroup raadt beleggers alvast aan om aandelen te kopen op de dips.

De aandelenmarkten hebben de eerste maanden van dit jaar flink wat te verduren gekregen. De angst voor een handelsoorlog, aantrekkende inflatiecijfers, renteverhogingen en problemen in de technologiesector oefenen tot nu toe een neerwaartse druk uit op aandelen wereldwijd.

‘Buy the dips’

De analisten van Citigroup beweren dat het ergste nog niet achter de rug is. Dit jaar zullen we waarschijnlijk nog grotere correcties en paniekverkopen meemaken op de beurzen. Niet getreurd, ze zien deze ‘dips’ als goede koopmomenten want ze verwachten een positief jaareinde voor aandelen.

Our latest round of forecasts imply a rise in global equity markets of about 8 percent to the end of the year, led by Europe with about 13 percent

Hun prognoses zijn gebaseerd op de verwachtingen van een grotere groei van de wereldeconomie en meer ruimte voor investeringen van verschillende bedrijven als gevolg van belastingverlagingen in de V.S.A. De bedrijfsresultaten voor de komende kwartalen gaan naar hun mening positief verrassen.

Daarenboven zien de analisten van Citigroup geen signalen voor een aanstormende berenmarkt. Op dit moment is er geen teken van een neerwaartse trend die indiceert dat we een periode tegemoet gaan van dalende beurskoersen. Citigroup blijft dus positief in hun vooruitzicht voor aandelen.

Correcties en beursdalingen worden vaak gebruikt als koopkansen door grote institutionele investeerders. Ze kunnen dan aan een verlaagde prijs aandelen inslaan van enerzijds bedrijven die op hun ‘tracklist’ staan. En anderzijds om hun bestaande aandelenposities uit te breiden.

Centrale banken

Toch is niet iedereen zo positief als Citigroup. Er zijn ook zakenbanken die niet geloven in een positief jaareinde, maar eerder in een lange periode van dalende koersen. Voornamelijk omdat de financiële markten de laatste jaren ondersteund worden door kapitaalinjecties van de centrale banken.

Verschillende analisten zijn van mening dat aandelen overgewaardeerd zijn. Paul Gambles, directeur bij MBMH Group, vreest zelfs dat we momenteel te maken hebben met een bubbel die het niet lang meer zal volhouden omdat de centrale banken hun beleid stilaan gaan terugschroeven.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Wikimedia