De opkomst van populistische partijen in Italië zal niet genoeg zijn om beleggers en investeerders te verontrusten. De analisten van Citigroup verwachten dat Italiaanse aandelen een sterk jaareinde zullen beleven. Ze baseren zich op eerdere politieke gebeurtenissen. Alles hangt namelijk af of de nieuwe regering zich aan de Europese regels houdt.

Het gaat voorlopig niet zo goed met de Italiaanse beursindex FTSE MIB. Sinds begin dit jaar heeft de hoofdindex 7 procent van zijn waarde verloren. De oorzaak ligt bij de nieuwe populistische regering die de overheidsuitgaven wou verhogen terwijl het land opgezadeld zit met torenhoge schulden.

Nochtans waren Italiaanse aandelen het beursjaar goed begonnen, zelfs met een ‘outperformance’ van 12 procent ten opzichte van andere Europese aandelen. In mei begon het echter te keren toen de nieuwe populistische regering werd samengesteld, beleggers waren er alvast niet gerust in.

Budgettering

De analisten van Citigroup zien het nochtans goedkomen tegen het einde van dit jaar. De nieuwe regering gaat naar alle waarschijnlijkheid een budget op tafel leggen waarmee het de Europese regels toch niet zal overtreden en waarmee de overheidsschulden niet meteen zullen exploderen, integendeel.

Als dit effectief wordt uitgevoerd, verwachten de analisten dat Italiaanse aandelen hier van zullen profiteren omdat beleggers opnieuw vertrouwen zullen krijgen, zelfs ondanks de blijvende politieke onzekerheden en de daling van de Italiaanse export. De fundamentals blijven immers positief.

Het analistenteam van Citi zei dat het de voorkeur geeft aan Italiaanse bedrijven die het grootste deel van hun inkomsten buiten het land genereren, gezien het lage BBP-percentage in het land. De bank noemde Prysmian, Fineco, Moncler en Ferrari als enkele van hun favoriete picks. Aan de andere kant behoren Telecom Italia, ERG en Mediaset tot de minst favoriete aandelen van de bank.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel