Er is geen kapitaalvlucht uit China volgens Edward Cole, portfolio manager bij de Britse beheerder MAN GLG. De daling van de reserves heeft een andere reden.
Chinese bedrijven
Sinds Q2 2014 zijn de Chinese valutareserves met $800 miljard teruggevallen. Maar volgens Edward Cole kan $700 miljard op het conto worden geschreven van vervroegde terugbetalingen van kredieten in vreemde valuta door Chinese bedrijven. Van echte kapitaalvlucht is dus geen sprake. “En deze terugbetalingen zullen opdrogen. De komende 3 jaar moeten Chinese bedrijven slechts $300 miljard terugbetalen terwijl de reserves nog $3,3 biljoen bedragen. De kans op een verdere forse daling van de reserves is heel klein volgens Cole. Ter vergelijking schetst de beheerder van het Man GLG Unconstrained Emerging Equity fonds de toestand van Turkije. “De volgende 3 jaar moet het land kredieten ter waarde van $300 miljard terugbetalen terwijl het nog slechts $90 miljard vreemde valutareserves heeft. Een heel ander verhaal dus. Dergelijke landen, waar ook Maleisië bij hoort, mijden we.”
Opportuniteiten
Voor Cole is het duidelijk dat de Chinese groei minder zal zijn dan de voorbije 5 à 10 jaar. “Maar op zich is dat geen probleem. Ik ben er ook van overtuigd dat het Chinese banksysteem niet in gevaar is en een harde landing van de Chinese economie is uitgesloten.” Hij ziet dan ook geen forse daling van de yuan en de vrees daarvoor is overdreven. Voor Cole zijn er vandaag enorm veel opportuniteiten op de Chinese markt. “Tijdens de forse beursdaling werden alle bedrijven over dezelfde kam geschoren. We zien een enorme derating van bedrijven die een uitstekende kwaliteit hebben. En dit schept kansen.” Zijn voorkeur gaat wel uit naar bedrijven met een lage leverage en schuldgraad. Ze moeten ook al jaren een groeiende cashflow genereren. “De meeste overheidsbedrijven vallen niet onder deze definitie.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en krijg op maandag 21 maart de nieuwe editie in uw mailbox.