Het herstel van de Europese economie blijft ongestoord zijn gang gaan. Echter waarschuwen economen dat er één bepaalde factor is die het herstel kan ontsporen, namelijk consumenten die er minder vertrouwen in hebben. Deze zomer wordt er minder geconsumeerd dan vorig jaar, zo blijkt uit recente gegevens. Men vreest dat we nog langer met COVID-19 moeten leven.
Er is een duidelijk verschil tussen het consumentenvertrouwen deze zomer en de zomer van vorig jaar. Economen benadrukken dat, toen de regels vorige zomer worden versoepeld, consumenten meer geld uitgaven dan deze zomer het geval is. Het lijkt wel alsof men wat terughoudend is geworden. Marchel Alexandrovich, econoom bij zakenbank Jefferies, is van mening dat consumenten een nieuw gedrag vertonen door het hardnekkige virus.
Because [the pandemic] has been going on for 18 months or so, we have got used to working from home and [are] more cautious about spending.
Ook Paul O’Connor, hoofd bij Janus Henderson, deelt dezelfde mening. Hij ziet vooral consumenten die evenementen met veel volk vermijden of er niet voor kiezen om op reis te gaan naar populaire vakantiebestemmingen. O’Connor benadrukte ook dat werknemers ook nog massaal van thuis uit werken in plaats van op kantoor.
Consumentenvertrouwen
Consumenten worden volgens hem gedreven door twee aspecten. Enerzijds heb je de opgelegde regels van de overheden. Anderzijds de evolutie van de coronapandemie en het opduiken van de delta variant. Deze variant is namelijk aan een opmars bezig en zorgt voor een stijging van het aantal besmettingen. En dat veroorzaakt nieuwe problemen.
The evidence from the U.K. suggests that the surge in cases is hampering economic activity as people refrain from taking full advantage of reopening. We suspect forecasters will soon have to contemplate the same in Europe, especially those coming into the third quarter with a baseline that (euro zone) GDP will leap by 3%.
Economen zijn optimistisch, vooral gezien de Europese economie tijdens het tweede kwartaal groeide met 2 procent. Maar ze blijven voorzichtig voor het derde en vierde kwartaal. De delta variant zorgt wereldwijd voor een vertraging van het herstel, voornamelijk in Azië. En vermits alles verweven is met elkaar, kan dit ook voor Europa gevolgen hebben.
Bronnen: CNBC
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>