Groeiaandelen zijn al jarenlang erg populair onder beleggers. Als gevolg van het optimistische beurssentiment wist de groeisector tijdens de voorbijgaande jaren stevig in waarde te stijgen. Toch is er tijdens de afgelopen maanden grote verdeeldheid binnen deze populaire sector ontstaan. Als gevolg daarvan is zelfs de correlatie binnen de groeisector gedaald naar het laagste niveau sinds het jaar 2000. En dat mogen beleggers zien als een serieus waarschuwingsteken.

Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Gaat het jaar 2000 zich herhalen?

Ook binnen de groeisector zijn er echter belangrijke verschillen te constateren. Zo kan je de groeisector opdelen in de Large Cap Growth Index en de Small Cap Growth Index. De eerstgenoemde index bestaat uit de 1.000 grootste beursgenoteerde groeibedrijven en de laatstgenoemde index bestaat uit de 2.000 grootste beursgenoteerde groeibedrijven. Met andere woorden bestaat de Small Cap Growth Index ook uit kleinere beursgenoteerde groeibedrijven.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de Small Cap Growth Index tijdens de afgelopen maanden een beduidend minder goede prestatie heeft afgeleverd dan de Large Cap Growth Index. En dat laat zien dat de rally binnen de groeisector op dit moment met name gedragen wordt door enkele toonaangevende beursgenoteerde groeibedrijven. Als gevolg hiervan is de correlatie tussen beide indices gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten. Het vorige dieptepunt dateert uit het jaar 2000. Destijds wist de verdeeldheid binnen de groeisector uiteindelijk te leiden tot een gigantische beurscrash. Hopelijk loopt het deze keer beter af.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger