Wanneer het heet wordt onder de voeten van de financiële markten, hebben investeerders en handelaren de neiging hun beleggingen lukraak te verkopen. Dit kan gezien worden wanneer de prijzen van assets, ondanks hun industrie of bedrijfsspecifieke karakteristieken, in brede zin dalen. Dit wordt door de industrie ook wel ‘risk-on/risk-off gedrag’ genoemd. De mate waarin beleggingen hand in hand blijken te bewegen wordt gemeten aan de hand van de correlatie. Een correlatie dichter bij +1 impliceert een sterkere een-op-een beweging van de prijzen.
Correlaties beleggingen
Volgens een nieuwe studie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de correlaties momenteel een stuk hoger dan ze voor de financiële crisis waren. Er zijn met andere woorden, minder plekken om als beleggers een veilige haven te zoeken in tijden van een dalende markt. Kijk hiervoor eens naar de onderstaande rode balken.
In het nieuwe Global Financial Stability Report bespreekt het IMF de correlaties in een sectie genaamd ‘When Market Liquidity Vanishes’. ‘Correlaties tussen risico-aangepaste rendementen van grote beleggingscategorieën zijn toegenomen sinds 2010’, zo schrijft het IMF. ‘De correlatie tussen de S&P 500 en U.S high yield indices is bijvoorbeeld sterk toegenomen en de correlatie met grondstoffen is verviervoudigd. De substantiële stijging van correlaties tussen verschillende beleggingsmarkten in zowel de economieën van ontwikkelde als opkomende markten toont een toegenomen kans op besmettingsgevaar aan in perioden van stress’, aldus het IMF in het rapport. Het IMF stelt dat deze verhoogde correlaties alleen maar de urgentie onderstrepen van toezichthouders die potentieel destabiliserende gebeurtenissen op de markt aanpakken. ‘De stijging van correlaties tijdens meer stressvolle periodes, suggereert dat er grotere risico’s zijn voor wat betreft besmettingsgevaar in alle activaklassen en verschillende landen. Het wijst tevens op het belang van liquiditeit als een versterker van andere risicofactoren. Daarom moet beleid dat bronnen van lage liquiditeit aanpakt gezien worden als onderdeel van een beleid voor financiële stabiliteit’, aldus het IMF.