De kans dat je als belegger een zware marktcorrectie meemaakt in je leven is 100%. Het is de manier waarop je ermee omgaat dat het verschil zal maken tussen een goede en een slechte belegger. Je kunt je dus maar best goed voorbereiden. Paul Tudor Jones zei dat gebeurtenissen die normaal maar eens onder 100 jaar voorkomen nu iedere vijf jaar gebeuren. Dat is dus statistisch gezien niet zo, maar hij wilt hier mee zeggen dat het voor de hand liggende steeds minder gebeurt en dat het onverwachte steeds meer opduikt. De aandelenmarkt is niet een plaats waarbij de ene wint en de andere verliest. Het is een plaats die op en neer gaat in cyclussen waarbij in de ene periode iedereen winst maakt en in de volgende periode iedereen verlies maakt, aldus Ivan Hoff.
Aandelen pieken individueel maar bodemen uit in groep
Iedereen kan geld verdienen wanneer de aandelenmarkt omhoog gaat, maar niet iedereen kan dat geld behouden wanneer de aandelenmarkt corrigeert. Wanneer je dit begrijpt, weet je wat het grote verschil is tussen een goede en een slechte belegger. De aandelenmarkt beweegt altijd in dezelfde cyclus, maar jammer genoeg is iedere cyclus onvoorspelbaar. Sinds 1980 kent de S&P 500 en gemiddelde intra-jaarlijkse daling van 14,2% maar eindigde de index een 27 van de 35 jaar in het groen.
Correcties komen trager dan iedereen vermoedt, maar eens ze er zijn dan gaat het sneller dan iedereen zich kan inbeelden.
Iedere correctie ontplooit zich op dezelfde manier. Aandelen pieken individueel maar bodemen uit in groep. Op het laagste punt van de correctie is de angst om geld te verliezen substantieel groter dan de angst om de volgende rally te missen. Een typische correctie gebeurt dan ook in de volgende vijf fases:
- Een snelle daling
- Een oververkochte bounce
- Een zijwaartse periode
- Een nieuwe test van het laagtepunt
- Een herstel
Het is dus heel normaal dat er correcties gebeuren. Sommige correcties zijn niet meer dan dat terwijl andere uitgroeien in een nieuwe berenmarkt. In een berenmarkt verliest iedereen geld, laat je niets anders wijsmaken. De bulls houden te lang vast aan hun posities en de bears omdat ze uit de markt worden gezet tijdens tussentijdse rally’s. Maar tijdens een echte berenmarkt veranderen de regels van het spel. Volg daarom de wekelijkse nieuwsbrief van Slim Beleggen en lees onze cursus beleggen met de BeursBijbel.