Er gaan geruchten rond dat een nieuwe techbubbel in de maak is en dat deze aandelen overgewaardeerd zijn. Bij Credit Suisse denken ze daar anders over, ondanks de rally die techaandelen vorig jaar hebben neergezet en het tumult omtrent het facebook datalek. Technologieaandelen worden door chief investment officier Michael Strobaek momenteel zelfs als ‘goedkoop’ bestempeld.
Strobaek ziet technologieaandelen als een investering in de toekomst. Er zijn namelijk een aantal technologische ontwikkelingen die in een stroomversnelling zullen geraken en een ‘super trend’ zullen creëren zoals bijvoorbeeld robotica, artificiële intelligentie en automatisering.
Hoewel sommigen beweren dat we binnenkort te maken zullen hebben met een nieuwe bubbel, beweert Strobaek het tegenovergestelde. Tijdens een interview in Hong Kong zei hij dat technologieaandelen helemaal niet duur zijn.
Deze beleggingscategorie is in een snel tempo aan het groeien en aan het uitbreiden. Meer en meer bedrijven zetten in op technologische ontwikkelingen. Strobaek beweert zelfs dat stijgende rentevoeten geen invloed zullen hebben op het parcours van technologieaandelen.
Hij baseert zicht op de huidige stand van de aandelenkoersen en de winstvooruitzichten van analisten voor volgend jaar. De koers-winstverhoudingen zijn in dat geval helemaal niet veranderd ten opzichte van andere jaren, ook niet in vergelijking met de rest van de aandelenmarkten.
Tegenslag
Vorige week was echter niet de beste week voor technologieaandelen. Het facebook datalek en het dodelijk ongeval met een zelfrijdende auto van Uber Technology Inc. Strooide wat roet in het eten voor de gehele sector. De Nasdaq 100 index verloor sindsdien 8 procent van zijn waarde.
Maar dit zijn gebeurtenissen waaruit men kan leren en waarop men verder zal bouwen. De technologiesector komt zulke zaken ongetwijfeld te boven, aldus Strobaek.
China
In China zijn technologieaandelen misschien wat minder goed geprijsd, afgaande op de koers-winstverhoudingen, maar Chinese bedrijven hebben hier wel een aardig voordeel. Er is namelijk een “Great Firewall” die de binnenlandse markt beschermt tegen buitenlandse concurrentie.
Andrew Garthwaite, aandelenstrateeg bij Credit Suisse, benadrukt dat technologieaandelen hier minder last kunnen hebben van datalekken of dergelijke gebeurtenissen die een negatieve invloed hebben op de sector. Ondanks de minder gunstige koers-winstverhoudingen, is het risico voor technologieaandelen in China minder groot dan in overige markten met een open beleid.
Bronnen: Beursduivel, Bloomberg