We worden bijna dagelijks getrakteerd op opbeurende nieuwsberichten over de staat van onze economie. De wereldeconomie zit weer in de lift en steeds meer mensen profiteren hiervan. In Amerika is er helemaal sprake van een uitzonderlijke situatie met een werkloosheidspercentage van slechts 4,1%. Toch zijn het met name de rijken die profiteren van de wederopstanding van de economie.

De kloof tussen arm en rijk is vanaf het jaar 1985 groter beginnen te worden. Die trend is de afgelopen jaren, juist tijdens de crisisjaren, in een hogere versnelling geraakt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is zelfs te zien dat de rijkste 0,1% op dit moment evenveel bezit als de armste 90% van de Amerikaanse bevolking. Iets wat we in bijna 100 jaar tijd niet meer hebben gezien.

Kloof tussen arm en rijk neemt verder toe

Dat deze trend in een hogere versnelling is geraakt, is goed te verklaren. Juist tijdens de crisisjaren krijgen de welvarendere mensen de kans om activa tegen een zeer lage prijs te kopen. Daar staat tegenover dat vaak de armen noodgedwongen zijn om bijvoorbeeld hun huis in de verkoop te zetten. Op deze manier worden de rijken steeds rijker, terwijl de armen steeds armer worden.

Aan de andere kant heeft de Amerikaanse centrale bank ook een belangrijke rol gespeeld in de toegenomen inkomensongelijkheid. Door het agressieve opkoopbeleid van de Fed zijn de aandelenmarkten hard in waarde gestegen. En het zijn vaak de mensen met geld die aandelen bezitten.

Ook de nieuwe Fed-voorzitter, Jerome Powell, zal hoogstwaarschijnlijk deze angstaanjagende trend niet kunnen stoppen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)