De cryptomarkt evolueert enorm snel. Zelden of nooit groeide een technologische vernieuwing zo snel uit tot een marktkapitalisatie van meer dan $100 miljard. Begin dit jaar stond de totale waarde van alle cryptomunten nog op $17 miljard waarvan Bitcoin $12 miljard van voor zijn rekening nam. Nu zijn alle cryptomunten meer dan $100 miljard waard of bijna 6 keer zoveel. En het aandeel van Bitcoin slinkt.

Bitcoin en andere cryptomunten gaan op en neer, er heerst een enorme volatiliteit. Maar de cryptomunten hebben wel laten zien enorm snel te herstellen van een crash. Dit zijn positieve signalen voor de toekomst, al valt een nieuwe (forse) correctie nooit uit te sluiten. Stevige correcties zijn nodig om de stijgende trend in tact te houden. Dat is zo op de aandelenmarkt en nog meer bij de cryptomunten.

Beleggers waren lange tijd sceptisch tegenover Bitcoin, andere cryptomunten werden als waardeloos beschouwd. Maar na een stijging van duizenden procenten bij onder andere Ethereum, Dash, Ripple, Monero, NEM, Stratis, … kijkt men heel anders naar deze jonge sector.

Marktcap alle crypto

De dominantie van Bitcoin daalt … en dat is goed

Bitcoin is dus lang niet meer de enige. Het is met een marktkapitalisatie van $42 miljard nog wel veruit de grootste. Enkele maanden geleden was de volledige cryptomarkt nog niet eens $42 miljard waard.

Bitcoin is dan ook steeds minder dominant, wat een goede zaak is met het oog op de ontwikkeling van de technologie. Half mei zakte de dominantie van BTC voor het eerst onder 50%. Tijdens het flash crash weekend steeg de dominantie opnieuw even boven de 50% maar ondertussen is de ratio weer gedaald naar 46%.

BTC Dominantie

Diversificatie en goed advies is niet alleen belangrijk op de aandelenmarkt

Het toont aan dat beleggers, die nu wel interesse hebben in de sector, ook diversifiëren. Bitcoin wordt aanzien als de ‘veilige’ belegging onder de cryptomunten waar andere munten een interessant alternatief bieden. De cryptomarkt is dus een aandelenmarkt op zichzelf, met gevestigde namen en groeibedrijven waar een goede spreiding een sleutel is tot succes.

De cryptowereld heeft nog steeds geen mainstream acceptatie, maar met een marktkapitalisatie van $100 miljard komt daar snel verandering in. Dat een sector die nog maar 9 jaar bestaat al zo’n prestatie kan neerzetten, is uitzonderlijk. Het toont ook het potentieel aan. Maar een goede kennis van de markt is essentieel om de beste resultaten te boeken.

Net zoals de aandelenmarkt is ook de cryptomarkt een plaats waar je snel geld kan verdienen, maar ook verliezen. Wie echter op de juiste paarden wed, kan met de mooiste prijzen gaan lopen.

Bron: The Merkle