In de VS keert het ‘normale’ leven langzaam maar zeker weer terug. Een aanzienlijk deel van de bevolking is reeds gevaccineerd tegen het coronavirus en derhalve kunnen de beperkende maatregelen grotendeels worden opgeheven. En die terugkeer naar het normale leven zal ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Tijdens de coronacrisis wist de Amerikaanse werkloosheid in enkele weken tijd te stijgen naar het hoogste niveau over de afgelopen 30 jaar gemeten. Op een gegeven moment was er zelfs sprake van een werkloosheidspercentage van bijna 15%. Inmiddels ligt de werkloosheid weer rond de 6% en de kans bestaat dat de arbeidsmarkt de komende weken nog verder weet te verbeteren.

V-herstel kan bij de Amerikaanse arbeidsmarkt gerealiseerd worden

De economen van Nordea Markets and Macrobond hebben onlangs een interessant onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de ‘NFIB Job openings index’ normaliter 6 maanden vooruitloopt op het Amerikaanse werkloosheidscijfer. Deze index meet in hoeverre bedrijven er in slagen om hun vacatures te vullen met geschikt personeel. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat dit percentage onlangs wist te stijgen naar hoogste niveau ooit. Volgens het banenrapport van NFIB meldde 42% van de bedrijven dat ze in maart er niet in zijn geslaagd om de openstaande vacatures te vullen.

Mocht het verband tussen het Amerikaanse werkloosheidscijfer en de  NFIB Job openings index ook de komende tijd intact blijven, dan voorspelt dit veel goeds voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. In dat geval zou het Amerikaanse werkloosheidscijfer binnen een halfjaar kunnen dalen naar een nieuw dieptepunt. Dat zou pas een V-herstel zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>