WO-AL610_CPARTY_G_20121104155107 De vierdaagse top van de Communistische Partij in China zit erop. Er was teleurstelling onder marktvorsers over een gebrek aan details qua hervormingen. Die druppelen nu alsnog binnen. China, en dan vooral de economie en maatschappij, gaat flink op de schop. Zo zal bijvoorbeeld de omstreden één-kind-politiek aanmerkelijk worden versoepel. En dat werd tijd ook: uit menselijk oogpunt én uit het oogpunt van de demografische ontwikkelingen. Jawel, ook China dreigt inmiddels hinder te gaan ondervinden van de vergrijzing.

China 2.0

Maar er wordt veel meer op de schop genomen. Zo worden er veel beperkingen over waar iemand zich mag vestigen ingetrokken, iets wat met name van invloed zal zijn op kleinere steden en gemeentes in China. De Chinese overheid probeert al jaren, met succes overigens, de Chinees van het platteland naar de grote (re) steden te dirigeren. Nu verstevigt diezelfde overheid haar greep op kleinere steden en gemeentes om ook daar meer Chinezen heen te laten verhuizen. Tegelijkertijd tracht de overheid een einde te maken aan de lappendekens van aan sociale stelsels die veelal nog grote lokale verschillen kent, waarbij de verschillen tussen steden en het platteland op dat vlak bijzonder groot zijn. De poging meer grip te krijgen van de centrale overheid op de vele ‘koninkrijkjes’ die China rijk is, zal ongetwijfeld op weerstand stuiten.

China komt Westen tegemoet

Verder is Beijing van plan tegemoet te komen aan verzoeken van het Westen. Het zwaar omstreden werkkamp systeem zal worden afgeschaft. En ook zal er meer oog komen voor het milieu: er komt een milieubelasting aan. Het zal sommigen ongetwijfeld nog niet ver genoeg gaan, maar de nu aangekondigde hervormingen zijn wel degelijk forse stappen die Beijing zet. De focus zal daarnaast veel meer dan voorheen komen te liggen op het versterken van de binnenlandse vraag, om zo de slag te maken van een export-gedreven economie naar een meer consument-gedreven economie. Dat betekent volop kansen voor alert Westerse bedrijven. Want vergis u niet, de gemiddelde Chinees is niet alleen dol op fysiek goud, maar houdt sowieso van Westerse spullen. Autofabrikanten kunnen daar inmiddels over meepraten. Welke Westerse, en Chinese bedrijven het meest zullen gaan profiteren van de rigoureuze hervormingen die Beijing afkondigt, dat leest u in ons GROEIMARKTEN Rapport